Ugrás a tartalomra

Büszkeség és tisztelet – teret neveztek el Mancsról a belvárosban

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 25. csütörtök 15:35
Mancs, az életmentő keresőkutya nevét viseli ezentúl a Szemere utcai Szinva-híd melletti terület, ahol a miskolci Spider mentőcsapat egykori tagjának szobra áll.
Fotó: Juhász Ákos

Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője világhírű keresőkutyájának az emlékét ezentúl nem csak az ott álló szobor, hanem a róla elnevezett közterület is őrzi – erről a közgyűlés mai ülésén döntött a képviselő testület.

Mancs, egy németjuhász kutya volt, amely a miskolci Spider mentőcsapat tagjaként 1996-tól a 2006-ban bekövetkezett haláláig, több száz emberéletet mentett meg a világ számos országában. Hősi tetteiért, mentőakciókban való sikeres részvételéért 2004-ben emeltek neki szobrot  Miskolcon a Szinva terasz mellett, amely Szanyi Borbála alkotása. A szobor felállítása óta Mancs szobránál gyakran helyeznek el gyertyákat és virágokat az emlékét ápoló miskolci polgárok. 

Veres Pál, Miskolc polgármestere nemrég a Miskolci Állatsegítő Alapítvány adománygyűjtő jótékonysági bálján jelentette be, kezdeményezni fogja a terület átnevezését, hogy a város így tisztelegjen a hős mentőkutya emléke előtt.

Mancsnak nem sokkal korábban, a közelmúltban bekövetkezett újabb törökországi földrengés után Törökországban is szobrot állítottak, annak mementójaként, hogy az ő segítségével sikerült megtalálni és megmenteni egy hároméves kislányt egy 1999-es, ugyancsak Törökországot sújtó katasztrófa idején.

Veres Pál kezdeményezését a képviselők többsége támogatta, így a szobor körülötti területet ezentúl Mancs térnek nevezik majd - tudatta közleményben a Polgármesteri Hivatal.

További hírek

Olvasnivaló