Ugrás a tartalomra

Célegyenesben a Diósgyőri vár fejlesztésének második üteme

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 07. csütörtök 11:05
Egyévnyi folyamatos egyeztetésnek, tárgyalások egész sorának és a kormányzati megvonás pótlása miatt, az önkormányzat által biztosított másfélmilliárd forintos önrésznek köszönhető az, hogy a Diósgyőri vár fejlesztése végül rengeteg nehézség és akadály után célegyenesbe ért decemberben, amikor a Magyar Közlönyben megjelent a projekt második ütemének elindítását lehetővé tevő 10,2 milliárdos támogatás fizetési ütemezéséről szóló kormányhatározat.

Veres Pál polgármester és a projekten dolgozó csapata a Diósgyőri vár fejlesztésével kapcsolatos egyeztetéseket azonnal a választások után megkezdte annak érdekében, hogy a projekt a tervezett ütemezéssel, a tervezett költségeken belül és határidőre megvalósulhasson. A munka azonban nem indult zökkenőmentesen, a korábbi városvezetés késlekedése miatt ugyanis már a beruházás előkészítő szakaszában jelentős csúszás keletkezett, erre hivatkozva pedig a kormányzat négy hónapnyi gondolkodás után döntött úgy, hogy másfél milliárd forintnyi támogatást visszavon a vár rekonstrukciójától.

Ezek után a városvezetés és a kormányzat közötti egyeztetéseket az önkormányzat igyekezett felgyorsítani. Veres Pál polgármester többször is tárgyalásokat kezdeményezett és egyeztetett az ügyben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, Gyopáros Alpárral, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztossal és Greinstetter Balázzsal, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkárával.

Levélváltások tucatja következett, a kormányzat azonban a korábban már megítélt támogatás kifizetését ahhoz kötötte, hogy az esetleges uniós forrásvesztésre hivatkozva általa elvont másfél milliárdot a város önrészként tegye hozzá a projekthez. Ehhez azonban a korábbi városvezetéstől megörökölt milliárdos hiány, a koronavírus miatti elvonások, bevételkiesések és a védekezés tetemes költségei miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzatnak a közgyűlés jóváhagyására volt szüksége. A képviselők döntöttek, és a város vállalta az önrész biztosítását, amit sajnos csak hitelből lesz képes előteremteni.

Ezzel elhárult az utolsó akadály is a kormány és a miskolci városvezetés megegyezése elől, és a kormányzat képviselői jelezték Veres Pál polgármesternek, hogy készek a támogatás folyósítására. Az önkormányzat és a holding szakemberei az időközben szükségessé vált módosításokat tartalmazó dokumentumcsomagot összeállították és továbbították azt a megfelelő kormányzati szerveknek.

Az egy évnyi kitartó, minden feltételt teljesítő munka, és a miskolci városvezetés szakembereinek erőfeszítései december közepére értek be, a Kormány döntött, és a Magyar Közlönyben megjelent a kormányhatározat, amely a források biztosításáról és folyósításáról szól. A három évvel korábbi kormányhatározat szerint 6 milliárd forintot már 2019-ben megkapott volna a város, a maradék összeget pedig 2020-ban, az új határozat szerint viszont hatmilliárd forint 2020 utolsó napjaiban érkezett meg az önkormányzat számlájára, a fennmaradó rész pedig 2022-ben várható.

Veres Pál, Miskolc polgármestere a karácsonyi díszbe öltözött Szent István téren jelentette be, hogy 2021 elején végre megkezdődhetnek a várfejlesztés második ütemének munkálatai. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!