Ugrás a tartalomra

A Csodamalom, a Kamarás Kupa és a Vilma-forrás is miskolcikum lett

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. szeptember 26. kedd 15:55
A Miskolci Települési Értéktár jelenleg hét kategóriában hatvanegy nemzeti értéket tartalmaz.

A Miskolci Csodamalom Bábszínház, a Kamarás Kupa és a Vilma-forrás is része lett Miskolc Települési Értéktárának – erről döntött keddi ülésén települési értéktár bizottság. 

Ahogyan az ismert, a Csodamalom idén ünnepli hivatalos színházként való fennállásának 30 évfordulóját. Az intézmény 1986-ban alakult amatőr együttesként, Miskolci Bábszínház néven. Az alapító Korzsényi Tibor bábszínész volt. A Csodamalom név az együttes korábbi játszási helyének, a Fábián-malomnak a neve alapján alakult ki, és – noha ma már nem ott játszanak – a név megmaradt. Hivatalos színházként 1992-től működnek.
 
Elhangzott, a Miskolci Csodamalom Bábszínház értékközvetítő tevékenysége, Miskolcon kívüli vármegyei és országos ismertsége, valamint kiemelt minősítése miatt vált érdemessé arra, hogy a települési értéktárba kerüljön. 

Ülésezett az értéktár bizottság. Fotó. Mocsári László

A Kamarás Kupa – teljes nevén Kamarás Középiskolás Leány és Fiú Kosárlabda Kupa pedig azért, mert egyrészt emléket állít Kamarás Istvánnak, a Kilián György (ma Diósgyőri) Gimnázium egykori testnevelő tanárának, későbbi igazgatóhelyettesének, aki a miskolci, de a hazai kosárlabdázás megteremtésében is fontos szerepet ápol. Másodsorban pedig azért is méltó volt arra, hogy a városi értéktár tagjává váljon, mert a hagyományápolás mellett a kupa az egészséges életmódra is nevel az aktív sportolás népszerűsítésével. 

A harmadik újonnan bekerült érték pedig a perecesi Vilma-forrás. A felterjesztés szerint a forrásnak azért van helye az értéktárban, mert olyan helyi értéket képvisel, amely egyre inkább felértékelődik a mai világunkban. Az élő vizű forrás – melynek vizét a Bükk karsztrendszere tartja tisztán – rendkívül népszerű a helyi és a környező települések lakossága körében. 

Varga Andrea. Fotó: Mocsári László

Fontos és szerethető

Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere, a bizottság elnöke lapunknak elmondta, a Miskolci Települési Értéktár tíz éve működik. Az elnök fontosnak nevezte, hogy a mostani alkalommal is olyan elemekkel bővült a helyi értéktár, melyek a miskolciak, a helyi lokálpatrióták számára fontosak és szerethetőek.

- A települési értéktárba olyan helyi értékeket veszünk számításba, tudunk beemelni, melyek nemcsak Miskolc és a település egésze számára jelentenek fontos értéket, hanem sok esetben a megyei, vagy a nemzeti értéktárba is bekerülhetnek. Azért nagyon fontos ez, mert Miskolc egy kulturálisan sokszínű, csodálatos város, melynek a természeti örökségét, kulturális, sport és egyéb területen elért, meglévő értékeit mi helyiek ismerjük, sokak viszont talán kevésbé. A települési értéktár pontosan azt biztosítja, hogy áttekinthető, módon bemutassa ezeket az értékeket, ezen túl biztosítja azt is, hogy ezek az értékek fennmaradjanak, megőrizhetőek legyenek a város és az itt élők számára – mondta. 

Érték a vármegyének is

Miskolc települési értéktára jelenleg hét kategóriában (agrár- és élelmiszergazdaság, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet valamint turizmus és vendéglátás) hatvanegy helyi nemzeti értéket tartalmaz. 

A legtöbb helyi érték – szám szerint harmincnyolc – a kulturális örökség kategóriába tartozik. Az értékek jelentős része – összesen negyvenhét – a vármegyei értéktárnak is része. 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!