Ugrás a tartalomra

Debrecen kapja a legtöbb kormányzati rezsitámogatást, Miskolcra bő 1,2 milliárd forint jön

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 03. kedd 10:36
Kiadta a kormány, melyik település mekkora energiatámogatást kap.

Összesen 44 milliárd forint energiatámogatást ad a kormány a tízezer lakos feletti településeknek – jelentette be hétfőn este a Miniszterelnökség a HVG cikke szerint. A hivatalos közleményben az áll, hogy a települések azért szorulnak kormányzati támogatásra, mert „a háború és a brüsszeli szankciók következményeként az energiaárak sokszorosára emelkedtek”, a kormány célja viszont az, „hogy ebben a helyzetben is a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradhasson”.

Azonban a kormány nem ingyen adja a pénzt: „a támogatásért cserébe pedig mindenkitől takarékosságot kérünk, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről”.

A városi és fővárosi helyhatóságokkal Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt. A hivatalos közlemény szerint „a biztosok mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre”. A biztosok javaslata alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter – Gulyás Gergely – 138 városi és 17 kerületi önkormányzat között osztja szét a 44 milliárd forintot.

Egymilliárd forint feletti összeget kapott Kecskemét, Pécs, Szeged és Nyíregyháza, valamint Miskolc: a borsodi megyeszékhelyre mintegy 1,2 milliárd forint jut. A legtöbb pénz azonban Debrecennek jutott: oda hárommilliárd forintot juttatott Gulyás Gergely minisztériuma.

A HVG korábban megkérdezte az önkormányzatokat, hogy tudnak-e bármit a nekik ígért támogatásról, azonban mindenhonnan azt a választ kapták, hogy fogalmuk sincs, hogy milyen objektív vagy szubjektív szempontok alapján, pontosan mikor és mennyi pénzre számíthatnak.

A lap hozzátette, egyelőre az sem tiszta, hogy mikor utalják ki ezeket a pénzeket.

A teljes lista IDE kattintva érhető el.

Veres Pál polgármester: a miskolciaknak több jár. | Fotó: Mocsári László

A hírre hivatalos Facebook-oldalán reagált kedd délelőtt Veres Pál, Miskolc polgármestere. Felelevenítette, hogy miután ősszel drasztikusan megemelkedtek az energiaárak, más önkormányzati vezetőkkel együtt – pártállástól függetlenül – több fórumon is jelezték, amennyiben a kormányzat nem lép közbe, veszélybe kerülhet a települések működése, veszélybe kerülhet az alapfeladatok ellátása.

- A kormány ekkor kijelölte az utat számunkra: az alapfeladatok működtetése az elsődleges. Azaz az óvodai, bölcsődei, szociális, idősellátás fenntartása a cél, ha ezekre nem elegendő a forrásunk, akkor kerülhet sor állami szerepvállalásra. Takarékossági tervet kellett készítenünk – mint minden helyhatóság -, ezt több szakminisztériumba is eljuttattuk, tárgyaltunk Balla György miniszteri biztossal, tárgyaltunk Varga Mihály pénzügyminiszterrel és számos szaktárcával. Jeleztük, a város és a Miskolc Holding idei évi költségvetéséből, az elszabadult energiaárak miatt 17 milliárd forint hiányzik. Azaz ennyi pluszforrás kellene ahhoz, hogy a szolgáltatásokban a tavalyi színvonalat fenntarthassuk, hogy a város megfelelően működhessen - húzta alá a városvezető.

A Miskolcnak ígért mostani 1,2 milliárd forint - fogalmazott a polgármester - "természetesen segítség, köszönjük, de a miskolciaknak több jár".

- Folytatjuk a tárgyalásokat, hiszen további kormányzati szerepvállalásra van szükség ahhoz, hogy 2023-as évet teljesíteni tudjuk. Dolgozunk tovább Miskolcért, a miskolciakért - zárul a poszt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!