Ugrás a tartalomra

Edelényi kastély - jövő májusig biztos, hogy a vármegye a gazda

Utoljára módosítva
2023. június 19. hétfő 11:47
Közölte a vármegye az MTI-vel, mennyi időre kapták meg az edelényi kastély üzemeltetését: egy kurta évre.
Fotó: Juhász Ákos

Azt követően, hogy botrányosra sikerült a szerdai rendkívüli ülés, a távirati irodának megküldött közleményben aznap kora este adott tájékoztatást a vármegye arról, hogy a végül zárt ülésen megszavazott edelényi kastély átvétele hogyan, milyen feltételekkel fog megtörténni. A részletek: az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély üzemeltetését június 15-étől jövő év május 15-éig látja el Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata; a magyar állam ehhez 270 millió forintot biztosít. Annyit még hozzátettek, hogy "a határozott idejű megállapodás lejárta után lehetőség van folytatni a megkezdett együttműködést" a vármegye, az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. között az Edelényi Kastélysziget üzemeltetését illetően.

A vármegye közleménye idézi Demeter Zoltánt, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét is, aki úgy fogalmaz: "mivel a kastély üzemeltetése biztosított", így hamarosan ismét megnyithatja kapuit a látogatók előtt. Bánné Gál Boglárka (Fidesz-KDNP) közgyűlési elnök pedig ígéretet tett arra, hogy "jó gazdái lesznek" a vármegye egyik kiemelt turisztikai értékének.

Olyan részleteket már nem ismerhettünk meg a közleményből, mint például, hogy miért határozott idejű a megállapodás, és mi következhet utána; ki és milyen formában fogja üzemeltetni május 15-ét követően az Edelény számára kiemelt fontosságú muzeális intézményt?

Kérdéseket küldtünk a vármegyéhez, arról érdeklődtünk, hogy mire költik, mire lesz elég a 270 millió forintos állami támogatás. A korábban elbocsátott munkavállalókat visszaveszik, vagy újakat toboroznak? Mikortól és milyen időintervallumban lesz látogatható a kastély? Milyen programokat terveznek benne? A vármegye részéről azonban jelezték: a közleményben minden információ megtalálható.

És akkor vissza a szerdai botrányos üléshez: a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés a nyilvánosság kizárásával, zárt ülés keretein belül akart dönteni az edelényi kastélyról. Ezt próbálta megakadályozni Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője és Stummer János, a Momentum politikusa.

– Kirúgtak egy csomó dolgozót a kastélyból, és zárt ülésen akarják tárgyalni annak sorsát. Ez hol érdeke az edelényieknek?! Mi addig itt maradunk, amíg el nem mondják, hogy mit akarnak eltitkolni, és nyílttá nem teszik ezt a vitát a milliárdos értékű kastélyról – jelentették be a közgyűlésen. Bedő Dávid szerint sehogy sem szolgálja a magyarok és helyiek érdekét az, hogy zárt ülésen vitázna a fideszes többségű közgyűlés a nemzeti kincsnek számító kastélyról.

A momentumosokat végül - többszöri szünet és hosszas huzavona után - a rendőrök vezették ki az ülésről, miközben egy másik terembe átvonuló vármegyei képviselők megtartották a zárt ülést, és szavaztak a kastély sorsáról. Ennek eredményét közölték az MTI-vel.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!