Ugrás a tartalomra

Egy törvénytervezet szerint magánkézbe kerülhet az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély is

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2023. március 23. csütörtök 19:36
A kiszivárgott törvénytervezet szerint számos jó állapotú kastélyt, vagy palotát adnának közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek. A listán megtalálható az edelényi L’Huillier-Coburg-kastély is. 

Megdöbbentő törvénytervezet jutott a Válasz Online birtokába: eszerint az összes az elmúlt években közpénzből mintaszerűen felújított és idegenforgalmi látványosságnak berendezett kastélyt átadná Lázár János tárcája közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak vagy más magánjogi szereplőknek. 

A „kulturális örökség egyes elemeinek fejlesztéséről” címet viselő tervezet a lap szerint azt vetíti előre, hogy a közpénzből és uniós forrásokból megmentett épületeket kiszerveznék magánjogi szereplőknek, és hasonló modellben veszítenék el közvagyon jellegüket, mint például az egyetemi kampuszok.

A törvénytervezet melléklete azokat a műemlékeket jelöli ki ingyenes tulajdonátruházásra vagy vagyonkezelésbe adásba, amelyek jó állapotúak, ezeket a kastélyokat és palotákat nevesítik helyrajzi szám szerint a hozzájuk tartozó parkokkal, istállókkal, melléképületekkel és földekkel, erdőkkel együtt:

Bajna, Sándor-Metternich-kastély
Dég, Festetics-kastély
Edelény, L’Huillier-Coburg-kastély
Füzérradvány, Károlyi-kastély
Komlódtótfalu, Becsky–Kossuth-kúria
Nádasdladány, Nádasdy-kastély
Oroszlány-Majkpuszta, Esterházy-kastély és remeteség
Sümeg, Püspöki Palota
Szabadkígyós, Wenckheim-kastély
Tata, Esterházy-kastély
Tiszadob, Andrássy-kastély
Tuzsér, Lónyay-kastély

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a héten csoportos létszámcsökkentést jelentett be a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF), emiatt bezárják többek között az edelényi és a péceli kastélyt is. 
 

További hírek

Olvasnivaló