Ugrás a tartalomra

Egyetemi autonómiát, és zöld garanciát követel az LMP

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2022. január 12. szerda 19:07
Országszerte jól halad az ellenzék által elindított népszavazási aláírásgyűjtés, ami az álláskeresési járadék meghosszabbítását, és a Fudan-projekt leállítását célozza – erről beszélt az LMP frakcióvezetője szerdai miskolci sajtótájékoztatóján.

Keresztes László Lóránt elmondta, felpörgött az egyesült ellenzék aláírásgyűjtése, eddig mintegy 150 ezer ember járult a standokhoz. Az LMP frakcióvezetője szerint ebből is látszik, országszerte érzik az emberek, hogy a kínai állami egyetem létrehozása nem kizárólag a fővárost érinti, a projekt ugyanis több mint 500 milliárd forintot venne el a magyar adófizetőktől.

Fotó: Juhász Ákos

A politikus a felsőoktatás kiszervezéséről is beszélt, amely meglátása szerint szoros összefüggésben van a Fudan-üggyel. Azt mondta, vidéken mára nem maradt állami fenntartású egyetem, és hazugságnak bizonyult az, hogy a modellváltás a felsőoktatás fejlesztését szolgálta volna, hogy az intézmények megőrizték volna korábbi autonómiájukat. Hangsúlyozta, a szférában tervezett béremeléseket támogatják, de sok egyetem esetében úgy látják, a béremelések bizonytalan feltételekhez vannak kötve.

– A kormányváltás után az egyik első és legfontosabb lépésünk az egyetemi autonómia helyreállítása lesz. És biztosítani fogjuk, hogy a felsőoktatási intézmények fejlesztése az érintettek bevonásával történjen. Garantálni fogjuk, sőt további bérfejlesztésekre is lehetőség lesz. Kiszámítható életpályamodellt fogunk biztosítani az egyetemi dolgozóknak és az egyetemi tanároknak – emelte ki az LMP frakcióvezetője.

A párt megyei elnöke, Doszpoly Botond azzal egészítette ki, hogy Miskolcon is sokan támogatják aláírásukkal az említett ellenzéki ügyeket. Szorgalmazzák, hogy a Miskolci Egyetem is nyerje vissza az autonómiáját, és ne maradjon kiszervezve alapítványba, „ami önhatalmúlag határozza meg az intézmény gazdálkodását, az egyetemi életet, az ottani társadalmi életet”.

– A diákoknak szükségük van a függetlenségükre, a szabadságukra, ellenben arra nincs szükségük, hogy egy külső állami szereplő rájuk telepedjen. Ezt hívják egyetemi függetlenségnek – emelte ki.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!