Ugrás a tartalomra

Elemi a felháborodás a debreceni akkumulátorgyár körül

atv.hu
Utoljára módosítva
2023. január 25. szerda 09:57
Az LMP tüntetést, a Mi Hazánk helyi népszavazást kezdeményez a debreceni akkumulátor beruházás kapcsán. A Greenpeace Híradónknak kiemelte: bár zöld beruházásként jelennek meg az akkumulátorgyárak, a valóságban sok veszélyes anyagot és nagy mennyiségű vizet használnak fel a működésük során - derül ki az ATV Híradó riportjából.
Fotó: atv.hu

Botrányos jelenetek tarkították a debreceni akkumulátorgyár kapcsán tartott pénteki lakosság közmeghallgatást. A gigantikus gyár családi házak közelében ezen a területen épülne, ami miatt civilek és ellenzéki pártok is tiltakoznak.

LMP tüntetést szervez február 9-én 18 órától Debrecenbe. A párt a tüntetés mellett országos népszavazást is kezdeményez, mely azt biztosítaná, hogy a helyiek megkérdezése nélkül ne lehessen ilyen gyárat létrehozni.

A Mi Hazánk széles összefogásban bízik, ezért helyi népszavazásba kezd. „Ez azt jelenti, hogy 35 ezer debreceni aláírást kell összegyűjtenünk, ez egy hatalmas munka lesz, erre egyébként egy hónap áll rendelkezésünkre” – mondta Toroczkai László, a párt elnöke.

A 2016 óta megvalósult akkumulátorgyártó beruházások értéke sajtóinformációk szerint elérte az 1900 milliárd forintot. Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy Magyarország akkumulátor gyártó nagyhatalom lesz.

A három nagyobb legnagyobb beruházás a gödi, az iváncsai és a nyíregyházi. Ezekkel együtt összesen 28 akkumulátor gyár épült, épül.

A Greenpeace szerint bár ezek zöld beruházásként jelennek meg, egy akkumulátor gyár nagyon sok veszélyes anyagot és vizet használ a működése során.

„Felmerül a kérdés, hogy a magyar energia rendszer fel van-e készülve, hogy ilyen fokú energiát tudjon szolgáltatni, hogy egyáltalán ellássák ezeket a nagy gyárakat. Szintén kérdéses, hogy lesz-e elegendő víz, mivel az akkumulátor gyárak egy jelentős részét elpárologtatják”

– fogalmazott Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace munkatársa arra is emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban az ekkora beruházásokat – például a Tesla gyárát – mindentől távol, a sivatag közepére telepítik. A környezetvédők szerint Magyarországon szennyezett ipari területeken, barna mezős beruházásokként kellene megvalósítani az ilyen gyárépítéseket - olvasható az atv.hu-n.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!