Ugrás a tartalomra

Elhunyt Balázs Fecó

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. november 27. péntek 11:38
Elhunyt Balázs Ferenc. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, a Korál együttes ikonikus alapító-vezetője és énekese hatvankilenc évet élt. A hírt az Apostol Együttes osztotta meg Facebook-oldalán.

Az Apostol együttes azt írta: „Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól. Balázs Fecó, nyugodj békében. Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled".

"Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, szerető édesapa, férj és kolléga tegnap este távozott. A rengeteg ima és orvosai minden igyekezete ellenére 13 nap küzdelem után feladta a harcot" - közölte csütörtökön Várkonyi Attila dj, műsorvezető a család nevében.

A zenész 1951-ben született Budapesten, középiskolai tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Középiskolában végezte. 1967-ben a Neoton együttes tagja lett, később Som Lajossal megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t, ahol együtt zenélt többek között Radics Bélával.

A Taurus felbomlása után Koncz Zsuzsa kísérőzenekarában kezdett el zenélni. 1978-ban alapította meg a Korál együttest, leghíresebb számuk, a Homok a szélben, 1981-ben született. A zenekar 1986-ig működött, a Korál feloszlása után filmzenéket (Gondviselés, Laura, Vakvilágban, A pókok, Nyolc évszak) és oratóriumot komponált, de színdarabhoz is írt zenét. 1997-ben újra összeállt a Korál, Kisstadionban tartott koncertjük elnyerte az év koncertje díjat.

Munkásságáért 1998-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, egy évvel később a Huszka Jenő-életműdíjat is odaítélték neki. Összesen tíz szóló lemezt adott ki, ezenkívül még húsz különböző albumnál működött közre. Utolsó szóló lemeze 2011-ben jelent meg 60 - Csak az évek múltak el... címmel. A Korállal tíz albumot készített, az utolsó 2006-ban jelent meg. Feleségével 2008-ban házasodott össze, a házasságból egy fia született.

Fotó: Beregi László

Tucatnyi díjat, kitüntetést kapott pályafutása során: 2016-ban Kossuth díjat, 2008-ban Fonogram díjat (2008), 2010-ben Artisjus Életmű-díjat kapott, 2001-ben pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 50 éves pályafutását jubileumi turnéval ünnepelte volna a nyáron, de a járvány miatt a fellépéseinek többségét le kellett mondania, augusztus végén pedig hangszálgyulladása miatt nem tudott színpadra állni. Honlapja szerint legközelebb november 29-én, saját előadóestjével lépett volna fel a sitkei katolikus templomban.

Homok a szélben című számával búcsúzunk:

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!