Ugrás a tartalomra

Elkezdődtek a kisvasút munkái Garadnán

Soós Péter
Utoljára módosítva
2021. május 05. szerda 16:49
Amennyiben a tervek szerint haladnak a munkálatok, a Mikulásvonat már teljesen megújult pályán érkezhet majd meg a lillafüredi mesebirodalomba.

A pályafelújításhoz érkezett a Lillafüredi Állami Erdei Vasút rekonstrukciója. Megújultak a telephely épületei, köztük a mozdonyszín, a forgalmi épület, a Dorottyai utcai végállomás, kibővült a kocsiszín és az új mozdonyok is érkeznek.

Ezzel szinte az egész világon egyedülálló keskeny nyomtávos kisvasút-közlekedés jön létre Miskolcon. A tervek szerint a nyáron már a Lillafüred előtti szakaszon is közlekedhetnek az utasok. Hosszú úton indultak el másfél éve, a magasépítés, a kocsik és a mozdonyok fejlesztése már meg is történt – emelte ki Pintyili Gergely, az Északerdő Zrt., LÁÉV üzemigazgatója.

Teljesen megújul a lillafüredi kisvasút. | Juhász Ákos képgalériája

Jelenleg a műszaki átadásnál járnak, az új szerelvények pedig már ugyancsak felújítva várják a hatósági vizsgát. Az épületeket szintén renoválták. A mélyépítési beruházás a héten kezdődött, először a garadnai végállomás, a peron és környezete újul meg. Május végével visszakapják a kivitelezőtől a garadnai szakaszt, ezt követően pedig a Dorottya utcától felfelé található városi szakaszt újítják fel. Ezt a Mikulásvonat indulásának idejéig tervezik befejezni. A fejlesztés része, hogy a környezettudatosságot is szem előtt tartják, így parkosítás, több zöld terület létesítése is szerepel a tervekben – mondta az igazgató.

A felújított szerelvények most még a telephelyen mozoghatnak csak a hatósági vizsgálat miatt, de a tervek szerint a nyáron már utasok is utazhatnak rajta. Jelenleg a Dorottya utca és Lillafüred között közlekedik a kisvonat.

A lillafüredi kisvasút jelenlegi menetrendjéről a www.eszakerdo.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, de facebook-oldalukon is megtalálhatók a legfontosabb tudnivalók.

További hírek

Olvasnivaló