Ugrás a tartalomra

Ellátottakat és dolgozókat oltottak az Őszi Napsugárban

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 08. péntek 12:00
Mintegy száz ellátott és több mint húsz munkatárs kapta meg a koronavírus elleni védőoltást az Őszi Napsugár Otthonban csütörtökön. Az oltás lebonyolításában a megyei központi kórház segítette az intézményt.

Az épületen belül egy külön oltópontot jelöltek ki előzetesen. Ide érkeztek sorban az oltásra regisztrált munkatársak. Csütörtökön az ország négy legnagyobb idősotthonában kezdődött el a koronavírus elleni vakcinák beadása. Az Őszi Napsugárban dr. Legényné Fazekas Zsuzsanna az elsők között kapta meg az oltást. Mint mondta, nem érzett semmit és később sem tapasztalt semmilyen tünetet. A területi vezető a Miskolc Televízió Híradójának elárulta: azért döntött az oltás beadatása mellett, mert állampolgári kötelességének tartotta, és felelősséget érez a környezetében élők egészségéért.

– Én a szociális ellátásban dolgozom, a férjem orvos. Szeretném, ha meg tudnánk állítani a fertőzés terjedését, és ha ennek az oltás beadása a módja, akkor én mindenféleképpen szerettem volna élni vele – fogalmazott.

Az otthonban százhatvanöten dolgoznak, közülük csaknem hetvenen már átestek a koronavírus-fertőzésen, így ők most nem jelentkezhettek az ingyenes oltóanyagért. A fennmaradó létszámból most több mint húszan kapták meg a vakcinát.

Fotó: Végh Csaba

A dolgozók mellett az ellátottakat is beoltották. Gúr Péter Attila, a MESZEGYI igazgatója elmondta, jelenleg háromszázharmincan vannak, ebből száz olyan lakó, aki átesett a víruson, és meggyógyult. Őket most nem lehet beoltani. A fennmaradó kétszáz lakó közül szinte mindenki kérte az oltást. Közülük azonban az orvosi vizsgálat után csak a jelentkezők fele bizonyult alkalmasnak a vakcina beadására. Így mintegy száz idős ember kapta meg az oltást.

A lebonyolításban a megyei központi kórház segített az intézménynek. Dr. Nagy Gábor orvosigazgatótól megtudtuk, hogy öt orvos, nyolc ápoló, két adminisztrátor és egy gyógyszerész, valamint egy esetkocsi kivonulásával biztosították az oltást. Elmondta azt is, hogy a vakcina körülbelül 70 százalékos védettséget nyújt a koronavírussal szemben. A vírus kiszámíthatatlan tünetei és az esetleges súlyos szövődmények miatt az oltás fontosságát hangsúlyozta.

Az ország négy legnagyobb otthonában összesen 1226-an jelentkeztek az oltásra. Az igényfelmérések minden idősotthonban, fekvő ellátást nyújtó szociális intézményben megtörténnek. Az oltások ütemét a Magyarországra érkező vakcinaszállítmányok határozzák meg.

– Miskolc önkormányzata a koronavírus-járvány első- és második hullámában is megtett mindent, hogy az általa üzemeltetett idősotthonokban mindenki biztonságban legyen – tájékoztatott csütörtöki közleményében a városháza. Mint írták, a járványügyi kiadások, elvonások ellenére, sokszor erőn felül, de folyamatosan biztosította ezen intézmények számára a védekezéshez szükséges eszközöket: maszkokat, gumikesztyűt, fertőtlenítő szereket.

– Az idősotthonok lakói védelmében pedig elsőként, a kormányzati intézkedéseket több esetben megelőzve vezettük be a látogatási tilalmat, valamint szigorítottuk az otthonokba való beléptetés, belépés rendjét. Ezeken túl a város saját költségen végezte el a fenntartása alá tartozó idősotthonok lakóinak tesztelését. Ezen szigorításoknak köszönhetően, ha a járványt nem is lehetett kizárni teljes mértékben, de annak terjedését sikerült lassítani.

Azt is írták, hogy a miskolci önkormányzat ezen erőfeszítések után „örömmel fogadta a hírt, hogy a kormány döntése alapján a miskolci Őszi Napsugár Idősotthon is bekerült azon négy intézmény közé, ahol az országban elsőként kaphatnak védőoltást az ott dolgozók és a lakók”.

További hírek

Olvasnivaló