Ugrás a tartalomra

Emlékezzünk meg a legédesebb államalkotó rovarról! 

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. május 20. péntek 13:33
1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, Anton Janša. Az ő méhészeti munkásságának állítunk emléket azzal, hogy születésnapjának dátuma lett a méhek világnapja.
Fotó: agrokep.vg.hu

A méhek évekkel ezelőtt kerültek fel a veszélyeztetett fajok listájára, mert számuk drasztikusan csökken. Egy 2019-es tanulmány szerint tizenhat százalékkal apadt például csak a mézelő méhkolóniák száma – írta a sokszinuvidek.24.hu két évvel ezelőtti cikkében.

A méhek úgynevezett államalkotó rovarok: több tízezer egyede él együtt egy családban. Háziasítása mintegy hatezer évvel ezelőtt kezdődött, és a selyemlepke mellett voltaképpen az egyetlen korán háziasított rovarfaj. Feltételezések szerint a háziméh eredetileg Indiából származik.

Fotó: sokszinuvidek.24.hu

Miként kifejtik: a Föld mezőgazdaságának hetven százaléka ma kizárólag a méhektől függ, akik beporzó tevékenysége nélkül a növények képtelenek lennének szaporodni, így a fauna gyakorlatilag nagyon rövid idő megtizedelődne a világon. Erre tekintettel 2019 őszén az Eartwatch Institute nevű természetvédelmi szervezet hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította a méheket.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete három évig vizsgálta a méhek világnapjának kijelölését kezdeményező szlovéniai beadványt, míg végül 2017. decemberi közgyűlésükön elfogadták. A méhek világnapja első ízben 2018. május 20-án került a naptárakba – írja a világhaló enciklopédiája.

Fotó: arboretum.live

Albert Einsteinnek tulajdonítják az alábbi szállóigét:

„Ha kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az apró rovarok eltűnését.”

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!