Ugrás a tartalomra

Erdő Péter: öt kontinens ezerkétszáz millió katolikusa figyel ránk

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 05. vasárnap 09:23
Öt kontinens ezerkétszáz millió katolikusa figyel ránk a következő napokban, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A bíboros kiemelte: nemcsak a katolikusok figyelmét keltette fel a találkozó, az elmúlt időszakban azt tapasztalta, hogy Magyarországon és a környező országokban is "van egy pozitív, ökumenikus érdeklődés" a kongresszus iránt.
    
A többi felekezet nem a hitbéli különbséget nézi, hanem azt, hogy "egy nagy keresztény találkozóra van" alkalom Budapesten.
    
Megjegyezte: a keleti keresztényekkel ráadásul "az eucharisztia tekintetében egyetértünk, tehát közös a hitünk", így "valódi alapja van a közös ünneplésének".
    
Erdő Péter elmondta: a különböző programokra összesen több mint 200 ezren regisztráltak, de a legfontosabb eseményeken regisztráció nélkül is részt lehet venni. A legnagyobb esemény a záró szentmise, amelyet Ferenc pápa fog vezetni, arra több mint 75 ezer hívő regisztrált, és több csoport jelezte, hogy regisztráció nélkül jön el a misére - tette hozzá.
    
A bíboros szólt arról is: Ferenc pápa részvételének a záró szentmisén, a statio orbison nagyon erős jelképes üzenete van. Az úgynevezett statiós miséknek régen, például Róma városában az volt a szerepük, hogy bizonyos kiemelt napokon a város templomaiban nem tartottak szentmisét. Csak egy mise volt, amelyet a város püspöke mutatott be, az egész papság és minden hívő azon vett részt. Ezzel fejezték ki, hogy "Krisztus asztala körül valamennyien egyetlen közösséget alkotunk" - magyarázta.
    
A világra szóló statio orbis, amelyet a pápa vezet, láthatóan és erősen jelképezi és élményszerűvé teszi az egyház összetartozását - tette hozzá Erdő Péter.
    
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus vasárnap délután kezdődik Budapeten. A katolikus világesemény záró szentmiséjét jövő vasárnap, szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén.
    
Magyarország 1938 után másodszor ad otthont a rendezvénynek. Az eredetileg 2020-ra tervezett kongresszust a koronavírus-járvány miatt kellett elhalasztani egy évvel.
    
Az előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot felvonultató világesemény célja az eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítése.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!