Ugrás a tartalomra

ÉRETTSÉGI UTÁN (IS) IRÁNY A SZAKKÉPZÉS

Utoljára módosítva
2022. július 30. szombat 08:20
Már nyilvánosak az egyetemi felvételi ponthatárok, de azoknak sincs oka aggodalomra, akik nem nyertek felvételt a kiválasztott felsőoktatási intézménybe, vagy eleve nem is terveztek egyetemi tanulmányokat. A szakképzés ugyanis kiváló lehetőségeket nyújt az érettségi utáni továbbtanulás tekintetében. (Támogatott tartalom)

Az ország egyik legnagyobb szakképzési centruma

A Miskolci Szakképzési Centrum (Miskolci SZC) az ország egyik legnagyobb szakképzési centruma, a maga 10 iskolájával (8 Miskolcon, 1 Mezőkövesden, és 1 Mezőcsáton) és közel 100 választható szakmájával. A közel 7000 fős tanulói létszámból több mint 1000 fő felnőtt, akik vagy munka mellett vagy pedig érettségit követően, az egyetem előtt választották a szakmatanulást.

Érettségi utáni lehetőségek a szakképzésben

Érettségit követően elsősorban a nappali rendszerben szervezett képzéseinkre várjuk azokat a fiatalokat, akik vagy nem terveztek felsőfokú tanulmányokat, vagy a felvételijük nem a várakozásoknak megfelelően alakult. Ezekre a képzésekre egészen 25 éves korig lehet jelentkezni, a képzések nagy része érettségire épül, és a képzési idő 2 év. Az oktatás hétköznaponként a délelőtti időszakban történik. A képzés ideje alatt közismereti oktatás nem zajlik, a képzés a választott szakma elméleti és gyakorlati ismereteinek minél hatékonyabb elsajátítására fókuszál.

A Miskolci SZC 13 ágazatban közel 30 szakmára várja a fiatalok jelentkezését, a Gazdálkodás és menedzsment ágazattól a Kereskedelem, a Gépészet és az Informatika és távközlés ágazatokon át egészen a Szociális és Szépészet ágazat szakmáira. A teljes kínálat megtekinthető a Miskolci SZC weboldalán, vagy a Képzési Információs és Élményközpontban (3525 Miskolc, Széchenyi István u. 103.), ahol a képzési kínálat megismerésén túl személyre szabott tanácsadás igénybevételére is lehetőség van.

na

Szakmatanulás előnyei

Nappali rendszerű tanulás esetén számos kedvezmény illeti meg a tanulókat. Például diákigazolvánnyal rendelkeznek, amely önmagában is számos előnnyel jár, tanuljon az illető tanulói vagy felnőttképzési jogviszonyban. További plusz lehet a szakképzési ösztöndíj is, illetve a tanulmányok végeztével az egyszeri – a szakmai vizsga eredményétől függően akár 300 000 Ft összegű – pályakezdési juttatás is.  A szakirányú oktatásukat duális képzőhelyen töltőket pedig munkabér illeti meg a szakképzési munkaszerződésük alapján.

Mindezek mellett érdemes kiemelni, hogy ezek a képzések (az első két szakma megszerzéséig) ingyenesek, és nem jelentenek költséget a leendő tanuló számára. A szakma megszerzéséről kiállított oklevél – melyet a szakmai oktatás végeztével kap meg a tanuló – előnyt jelent a szakirányú felsőoktatásba történő jelentkezés során. A plusz pontokon túl olyan tudást ad a tanulónak, amely biztos alapot szolgáltat a felsőfokú tanulmányok folytatásához, megkönnyítve ezáltal a hallgató előmenetelét. 

Jelentkezés a képzésekre

A nappali rendszerű képzések szeptemberben indulnak, jelentkezni egészen augusztus végéig az iskolában, a Képzési Információs és Élményközpontban (3525 Miskolc Széchenyi István u. 103.) vagy akár elektronikusan, a https://ejelentkezes.e-kreta.hu/jelentkezes  felületen is lehet. 

Képzési Információs és Élményközpont

na

(Nyitva tartás elérhetőI TT)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!