Ugrás a tartalomra

„Érzékeny színház” – akadálymentesítési program a Miskolci Nemzeti Színházban

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. december 03. csütörtök 18:00
A színház korlátlan művészi élményt szeretne nyújtani a fogyatékossággal élő nézők számára.
Fotó: Hajdufi Péter

Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület (AKKU) az elmúlt évek folyamán rengeteg fővárosi, valamint vidéki színházban futó darabot tett elérhetővé látás-és hallássérült gyermekek, fiatalok és felnőtt nézők számára. Az eddig összegyűjtött és feldolgozott visszajelzések alapján az érintettek kísérőinek válláról is lekerült a teher, az audionarrációnak és a jelnyelvi tolmácsolásnak köszönhetően, a vírusidőszakot követő zárást megelőzően.

Fotó: Hajdufi Péter

Méder Noémi, a Miskolci Nemzeti Színház sajtókommunikációs munkatársa elmondta, a korábbiakban is voltak ilyen irányú törekvései.
- A látás-és hallássérült nézők számára a 2013-2014-es évadban a Padlás című musicalt, a 2015-2016-os évadban a Lúdas Matyi és a Liliom című előadásokat, a 2016-17-es évadban Az ember tragédiája és A kutya különös esete az éjszakában című előadásokat, a 2017-18-as évadban a Furcsa pár és a Csongor és Tünde előadásokat, a 2018-19-as évadban a Hello, Dolly! és a Három nővér előadásokat, a 2019-20-as évadban pedig a Hegedűs a háztetőn, a Szerelmes Shakespeare, a Betörő az albérlőm és az Ördögök előadásokat terveztük akadálymentesíteni. Ezek közül a vírushelyzet miatt csak a Betörő az albérlőm érzékenyített előadása valósult meg. 

Hangos meghívók

Az intézmény úgy látja, a narrált előadások – a látás-és hallássérült nézők visszajelzései alapján - rendkívül sikeresek voltak.
- Szeretnénk, ha a jövőben is rendszeresen tudnánk a látás- és hallássérült nézőinknek teljes körű színházi élményt nyújtani – fogalmazott Méder Noémi. – Az AKKU és az akadálymentesítési törekvéseinkbe időközben bekapcsolódott Borsodi Jelnyelvi és Kommunikációs Központ Közhasznú Egyesület jelnyelvi tolmácsainak segítségével a 2020/21-es évadban növelnénk az akadálymentesített előadások számát, amint a színházak újra fogadhatnak nézőket. A nézők számára előre meghirdetjük az évad során a jelnyelvi tolmácsolással vagy audio-narrációval ellátott előadásokat.

​ Fotó: Hajdufi Péter ​

- A közönségszervezés „hangos meghívókon” keresztül, szintén akadálymentes formában történik majd. Az egyenlő esélyű hozzáférés eszméjének szellemében egy-egy előadást több alkalommal hirdetünk meg, azaz a siket és nagyothalló, valamint a vak és gyengén-, ill. aliglátó nézők számára az adott előadás megtekintésére több időpontot kínálunk.
 

További hírek

Olvasnivaló