Ugrás a tartalomra

Extrémsportban erősített az Avas – átadták a pumpapályát 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. május 16. csütörtök 18:40
Az ország második legnagyobb pumptrackjét adták át csütörtökön az Avastetőn. 
Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője is kipróbálta a pályát.

Kerékpárral, gördeszkával, rollerrel és görkorcsolyával is használható az az új pumptrack pálya, amely az Avastetői sportpálya mellett épült. A munkaterületet még tavaly adták át a kivitelezőnek. A pályát aszfaltréteg borítja, és egy bő hetven méter hosszú és közel harminc méter széles területen alakították ki.

Az összességében kétszáztizenhét méter hosszú aszfaltcsíkot hetvennégy millió forintból építették, melyből az Aktív Magyarország Program révén az állam harmincöt milliót állt, a többit a miskolci önkormányzat fedezte. A projekt – az elmúlt években kiépült kerékpárutakon és kerékpáros szervizpontokon túl – kifejezetten illeszkedni látszik a városvezetés azon céltűzésébe, hogy egy zöldebb, élhetőbb, egészségesebb város legyen Miskolc. 

A többi közt Fodor Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője is jelen volt az átadón.

A "pumpapálya" egy olyan körpálya, amit kanyarok, hullámok színesítenek, ezáltal egyszerre nyújt különleges, mégis biztonságos élményt a kerékpárosoknak, vagy éppen a gördeszkásoknak, görkorisoknak, rollereseknek. Pedálozás helyett a testsúly áthelyezésével – „pumpálással” – tudjuk hajtani magunkat. Formájának köszönhetően élvezetes, ugyanakkor biztonságos kikapcsolódási lehetőség.

A speciális edzőeszköz átadóján Veres Pál polgármester rámutatott: a szabadidő aktív eltöltése egyre többek számára fontos, ezt felismerve – és igazodva a 100 klímasemleges város missziójának célkitűzéseihez – támogatják a szabadidősportokat. A városvezető szerint a közeli Horváth-tetőn kialakított extrémsport-pályához és a népkerti futókörhöz hasonló volumenű beruházás valósulhatott meg, amiért köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak.

Mint megtudtuk: több helyszínt is számba vettek, mielőtt az Avasra esett volna a választás. Végül a buszpályaudvarhoz közeli területet találták a legideálisabbnak, hiszen parkoló és más sportpályák is vannak a közelben, ugyanakkor a környéken élőket nem zavarják majd a fiatalok. A döntést a helyiek is támogatták.

Az államtitkár is kipróbálta a pályát.

A felnőtt pálya mellett készült egy olyan "nyolcas" kört leíró pálya is, amit kifejezetten a gyerekeknek építettek meg. Ez azért is fontos – emelte ki az Aktív Magyarországért felelős államtitkár –, hogy ne csak a nagyobbak érezzék magukénak a pályát. Sőt, Révész Máriusz szerint az objektum arra is alkalmas, hogy a középkorú és idősebb miskolciak is kipróbálják magukat benne. 

A tervezés időszakában Magyarország leghosszabb pumptrack pályája volt a miskolci, időközben azonban Budapest megelőzött minket. Szomorkodásra azonban nincs okunk, hiszen így is közel kétszázhúsz méter áll a rendelkezésre.

Juhász Ákos képgalériája

A hasonló, ám ennél némileg szerényebb léptékű pályát fenntartó Factory Aréna részéről Egri Gábor az átadón elmondta: a hullámos aszfaltcsík számos technikai sportág gyakorlására alkalmas – egyúttal hangsúlyozta:

a bukósisak használata nem kerülhető meg rajta!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!