Ugrás a tartalomra

„Ez a nap ünnep Miskolc valamennyi polgára számára!”

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. augusztus 24. hétfő 13:07
Ünnepélyes keretek közt adták át Miskolc város díjait és elismeréseit augusztus 20-án.
Miskolc város ünnepi közgyűlése - Juhász Ákos képgalériája

Rendhagyó módon augusztus 20-án tartotta Miskolc városa azt az ünnepi közgyűlést, melyen átadták Miskolc város idei kitüntettjeinek az immár hagyományos városi díjakat és elismeréseket. A programot dr. Ignácz Dávid, Miskolc jegyzője nyitotta meg, aki emlékeztetett, eddig minden évben május 11-én, a város napján tartották ezt az alkalmat, azonban a veszélyhelyzet és a koronavírus-járvány miatt az ünnepeltek méltó köszöntésére mindeddig nem volt lehetőség. 

Ezután Veres Pál polgármester köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében megismételte délelőtti gondolatait, az ünnep fő üzenetéről, ami nem más, mint ez államalapítás és az arra történő emlékezés, és tisztelgés Szent István királyunk előtt. Visszatérő elem volt délelőttről az összefogás, az együtt gondolkodásra való figyelemfelhívás is. 

A legjelentősebb emléknap

- Államalapításunk ünnepe talán az egyik legjelentősebb emléknap, mivel arra emlékeztet bennünket, hogy őseink összefogással és fáradtságos munkával megteremtették annak lehetőségét, hogy ma egy történelmében sokszínű, természeti adottságait tekintve Európában egyedülálló, jelentős kulturális értékekkel bíró országban élhetünk.  A mai nap viszont arra is emlékeztet, hogy a történelem viharai az Szent Korona országát szétdarabolták. De az országhatárok nem darabolhatják fel a magyar nemzetet. A célkitűzéseink megvalósításához napjainkban is szükséges az összefogás, hiszen csak ezzel valósíthatjuk meg mindazt, ami a nemzet, az ország, egy város, és az ott élő emberek javát szolgálja – hangsúlyozta. 

Fotó: Juhász Ákos


A városvezetése kijelentette, Miskolc rendkívül fontosnak tartja a párbeszédet a különböző szervezetekkel éppúgy, mint a város polgáraival – hiszen a folyamatos kommunikáció jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Miskolcon olyan változtatások, fejlesztések történjenek, amik figyelembe veszik a miskolciak véleményét, gondolatait, észrevételeit. „Az együttes gondolkodás ugyanis elősegíti a hatékony megvalósítást és annak záloga is, hogy az itt élők azt érezzék, hogy odafigyelnek rájuk, meghallgatják őket, és minél inkább magukénak érezhessék a várost, amiben élnek.” – tette hozzá.

A polgármester köszönetet mondott a miskolciaknak azért, hogy a nem várt helyzetben, a világjárvány első hulláma során nagy összefogással, fegyelemmel alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. „Úgy gondolom, ez is annak bizonyítéka, hogy a város nem csupán együtt ünnepelni képes, hanem ha kell, együtt cselekedni is! – mondta, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a járvány elleni védekezést.  

Példát mutatnak

- A mai nap nem csak azok számára ünnep és elismerő pillanat, akik a nekik adományozott kitüntetéseket vehetik át, hanem ünnep Miskolc valamennyi polgára számára is. Ünnep azért, mert azok a személyek vagy szervezetek, akiknek munkáját ma itt elismerjük, példát mutatnak környezetüknek, olyan példát, ami azt sugallja, hogy elszántsággal, kitartó akarattal és odaadással minden megvalósítható. A díjazottak megmutatják nekünk azt is, hogy Miskolc napjainkban is számos kiválósággal büszkélkedhet, legyen szó egyéni életútról, vagy csapatban közösen végzett munkáról. Miskolcot mindig a sokszínűség jellemezte, ahogy jellemzi ma is, hiszen az élet legkülönbözőbb területein dolgozó és alkotó emberek tevékenységét ismerjük el a mai ünnepi közgyűlés keretében – zárta gondolatait Veres Pál.

Az ünnepi beszédet követően Miskolc város idei díszpolgárai és további díjazottjai vették át elismeréseiket.



Díjak, díjazottak
MISKOLC VÁROS DÍSZPOLGÁRA kitüntető cím: dr. Dobos László, dr. Hevesi Attila
PRO URBE kitüntető cím: Papczun Ernő Ferenc, Péter Barnabás, Pfliegler Péter
Gálffy Ignác életműdíj: Drozsnyik István
Herman Ottó tudományos díj: dr. habil. Gyulai Éva
Szemere Bertalan közéleti díj: Nyírő Pál
Szabó Lőrinc irodalmi díj: Kabai Lóránt
Kondor Béla képzőművészeti díj: Lenkey Tóth Péter
Reményi Ede zenei díj: Iván Klára Judit
Déryné színházi díj: Nádasy Erika
Miskolc Város Építészeti Alkotói díj : Viszlai József
Bizony Ákos Kitüntető Jogi díj: dr. Bíró György, dr. Háger Miklós
Benkő Sámuel díj: dr. Felszeghi Sára, Harasztiné Tóth Margit
Pedagógiai díj: Mattyasovszkyné Lipták Éva, Sarka Ferenc, Tóthné Csorba Mária
„Miskolc Város Turizmusáért” díj: Creppy PalacsintaHáz, Oszlánczi Réka tulajdonos
„Az év sportolója” díj: Nemes Rita, Mészáros László, Süttő Roland és Tombácz Anikó versenytáncpáros
„Miskolc Város Sportjáért” díj: Egri István
A Civilek Támogatásáért” díj: Juhász Jánosné
„Az Év Civil Szervezete” díj: Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány, Rotary Club Miskolc
Pro Minoritate díj: Fekete Dénes Gyula
Nívódíj: Bíborszél zenekar, Boncsérné Szinai Tünde, Holdviola Zenekar, Miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Művészeti Iskola Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Tagiskolája, Múzsák Kertje Alapítvány, Pirity Attila, Timkó Tünde, dr. Varga Zoltán
Az Egyetemért – A Városért díj: Prof. dr. Roósz András
Szentpáli István Kamarai díj: dr.Vékony Sándor

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!