Ugrás a tartalomra

A fenntartható fejlődés alapköve az újrahasznosítás

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 10. kedd 14:35
A Miskolci Déli Technológiai Parkban 2023. év elején kezdi meg működését az a hulladékhasznosító üzem, amely a jövőnk és a fenntartható fejlődés nagy kihívására ad megoldást. (Támogatott tartalom.)

A termelő ipar több ágazatában már most érezhető, hogy bizonyos nyersanyagok – például a nikkel, ezüst vagy arany – nem érhetőek el az eddig megszokott mennyiségben, amely részben annak is köszönhető, hogy a Földünk nemesfém készletei kimerülőben vannak. Jelen helyzetünk pontosan megmutatja, hogy milyen fontos a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás, a hulladékokban található értékes anyagok újrafelhasználása, újrahasznosítása, különösképpen a legkritikusabb elektronikai ipar területén. A gazdaság nem állhat le, a gyártásban érdekelt cégeket ki kell tudni szolgálni alapanyagokkal, így az emberi tevékenységek során képződő elektronikai hulladékok napjainkban – mint alternatív lehetőség - másodlagos alapanyagokká váltak.

A Metal Shredder Hungary Zrt. többéves kutatás-fejlesztési munkálatainak eredménye hatékony megoldást tud nyújtani a hiányzó nemesfémek biztosítására akár az egészségügy, akár a gyártó üzemek részére. A társaság iparjogvédelem alatt álló technológiai eljárásainak és a zárt, ipar 4.0 automatizált rendszerének köszönhetően oly módon dolgozza fel az elektronikai hulladékot, hogy az maximálisan megfelel a környezetvédelmi előírásoknak.

Elsősorban a Miskolci Egyetem és a rendelkezésre álló szakmai tudás miatt döntött úgy a társaság, hogy a kapacitásnövelő beruházását Miskolcon valósítja meg.

„Duális képzés keretén belül széleskörű szakmai, gyakorlati lehetőséget biztosítunk az egyetem hallgatói részére és a kutatás-fejlesztési részlegünk eddig elért eredményeit, tapasztalatait – ismeretterjesztő előadások keretén belül – megosztjuk az oktatókkal és a hallgatókkal egyaránt.” – emelte ki Török András, a Metal Shredder Hungary Zrt. vezérigazgatója.

A Metal Shredder Hungary Zrt. másik kiemelt stratégiai célja volt a kapacitásbővítő beruházása során, hogy a Magyarországon keletkezett elektronikai hulladékokból visszanyert nemesfémek és egyéb újrahasznosítható alapanyagok – a körkörös gazdaság irányelve szerint – Magyarországon kerüljenek vissza a gazdaságba. Miskolc környékén található több vállalkozással már most előremutató tárgyalásokat folytat a társaság az alapanyag-ellátásra vonatkozóan, amelyből kölcsönös előnyök származhatnak.

A beruházás első szakaszában olyan technológiai megoldások nagyüzemi megvalósítása történt, amelyet a társaság több telephelyén jelenleg is alkalmaz. További tervek között szerepel a második ütemben egy újabb gépsor felállítása, ahol majd az elektronikai eszközökből kikerülő Li-ion akkumulátorok feldolgozása kezdődhet meg várhatóan 2024-ben.

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” (David Brower)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!