Ugrás a tartalomra

Fertőzések megelőzését támogató fejlesztést valósítottak meg

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. szeptember 20. hétfő 14:55
A csaknem 60 millió forintból megvalósult fejlesztés a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház dolgozóinak munkáját segíti, hogy képesek legyenek felismerni, megelőzni, illetve kivédeni az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések kialakulásához vezető veszélyforrásokat - számolt be szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a kórház.

Ennek részét képezte a szervezeti kultúra fejlesztése, a képzések, az eszköz- és anyagbeszerzés, valamint a hatékony kommunikációs tevékenység, szemléletformálás. 

A projektnek köszönhetően olyan rendszert alakított ki az intézmény, amely a négy leggyakoribb egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés (pneumónia, véráramfertőzés, sebfertőzés, húgyúti fertőzés) megelőzésére nyújt lehetőséget, az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányításával kidolgozott módszertani ajánlásokkal összhangban. 
Fontosnak tartottuk, hogy a fertőzések megelőzését helyi szinten kezeljük – ne csak átvegyük az irányelveket, de saját képünkre formálva -, alakítsuk ki azt a hatékony működést, amely a kórházi fertőzésekkel valóban képes felvenni a harcot - írják. 

Projektünk megvalósítása nem a pandémia kezelését célozta, a tervezéskor még nem tudhattuk, hogy ekkora kockázattal kell majd számolnunk. A fertőtlenítőszerek, fertőzések megelőzését támogató modern rendszerek és eszközök beszerzése azonban így még a vártnál is nagyobb kihívásokban tudja felvenni a küzdelmet az egészségért.

Fontosnak tartjuk, hogy a projekt eredményeként az egészségügyi dolgozó, a beteg és a hozzátartozó is pontosan tudja majd, mi a teendője, ha fertőzésveszélynek van kitéve – ez pedig nem egyéni, hanem közös érdek mindannyiunk egészségének, biztonságának érdekében - tették hozzá. 

Az  Infekciókontroll gyakorlat disszeminációja a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórházban c. projekt Európai Uniós támogatásból valósul meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke