Ugrás a tartalomra

Figyelem: a csalók nincsenek karanténban!

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. március 22. vasárnap 13:05
A járvány eddig alig ismert lehetőséget teremtett a csalók és álhírterjesztők számára, akik az állampolgárok bezártságából, betegségtől való félelméből próbálnak profitálni – figyelmeztet a rendőrség. A miskolci önkormányzat is felhívást tett közzé pénteken: a hozzájuk érkezett bejelentés alapján magukat hivatalos szervnek kiadó ismeretlenek járják a várost. Fehér ruhát viselnek, és az otthonokba próbálnak bejutni, mondván a koronavírus elleni fertőtlenítést végzik, ezért pedig pénzt kérnek a lakóktól.

A koronavírus terjedésével együtt megjelentek a különféle nyerészkedő hirdetések, áladománygyűjtők, álhírek. Az átverésekre szakosodott bűnözők a lakosság figyelmetlenségét kihasználva jutnak hozzá személyes és banki adatokhoz, fertőzik meg különböző módszerekkel a számítógépeket és terjesztenek a félelmeket tovább növelő álhíreket.

A megyei rendőr-főkapitányság különkiadványa a velük szemben való védekezéshez ad információs támogatást. Tanácsok következnek, hogy ne váljunk áldozattá.

Álhírek, „likevadászat” – nem kell mindent elhinni

Budapest lezárása. Fantasztikus kórokozó elleni csodaszerek. A teljes testfelületre permetezett alkohol, vagy klór hatékonyan pusztítja a koronavírust. Tartsa vissza a levegőt 10 másodpercre, hogy megtudja, elkapta-e a vírust.” Csak néhány az elmúlt hetek álhíreiből. Egyik sem bizonyult igaznak. Ezek között van olyan is, ami már az egészségre is veszélyes. Az ilyen hírek terjesztése, megosztása akár bűncselekmény is lehet.

Forrás: Alapblog

Mit tegyünk?
csak megbízható oldalakról (www.koronavirus.gov.hu) tájékozódjunk
ne higgyünk el mindent, amit a közösségi oldalak „jól informált szakértői” írnak
mindig legyen gyanús az a hír, amely szándékosan pánikot kelt, gyors cselekvésre hív fel, vagy a hivatalos szervek titkolózásáról szól

Nyerészkedő hirdetések: többszörös áron, bizonytalan eredetű és hatásfokú termékek

Az elmúlt hetekben a különböző aukciós oldalakon, webshopokban és boltokban megszaporodtak a kézfertőtlenítő és szájmaszk hirdetések. Ezeken az oldalakon jellemző módon sokszoros áron kínálják a keresett termékeket, arra hivatkozva, hogy a beszerzési ár is megnövekedett. Az aukciós oldalak folyamatosan szűrik az ilyen típusú hirdetéseket és a fogyasztóvédelem is ellenőrzi a kereskedőket.

Újabb tanácsok:
túlzottan magas árat ne fizessünk ezekért a termékekért
szájmaszkot a fertőző, köhögő betegeknek célszerű viselnie mások védelmében. Feleslegesen ne költsünk erre
az alkoholos kézfertőtlenítésre akkor van szükség, ha nem tudunk folyó vízzel és szappannal kezet mosni
ha elengedhetetlenül fontos, akkor megbízható webáruházat válasszunk a vásárláshoz

Adathalászok és „adománygyűjtők”

A világjárvány okozta félelmekre és együttérzésre alapoznak a különböző szervezetek nevében küldött úgynevezett adathalász levelek. Ezek arra buzdítják az olvasót, hogy a linkre kattintva adják meg személyes és banki adataikat, illetve adakozzanak különböző jótékonysági célra. Tipikus példa erre a WHO nevében küldött, fontosnak tűnő információkat tartalmazó levél, mely rosszindulatú programokat kísérel meg telepíteni a számítógépekre.

Egyelőre ezek a levelek angol nyelvűek, de nem zárható ki, hogy a jövőben a magyar nyelvű (fordító programmal létrehozott és helytelen szövegezésű) változatai is megjelennek majd. Ezeknek a leveleknek a közös jellemzője, hogy a küldő email címe megtévesztésig hasonlít az eredeti szervezet címére (pl.: a WHO eredeti címe person@who.int, azonban a csaló a person@who.com, vagy person@who-safety.org címet használja). Szintén közös ezekben a levelekben, hogy a szervezet logóját is felhasználják, az olvasó megszólítása általános (pl.: Kedves állampolgár!), a magyar nyelvű szöveg helyesírási hibákat tartalmaz, fogalmazása hibás.

Figyelem!
mindig ellenőrizzük, hogy a feladó az, akinek kiadja magát
a különböző járványügyi, egészségügyi szervezetek nem kérnek személyes és banki adatokat e-mailben
az ilyen levelekben található linkekre ne kattintsunk, ne nyissuk meg a csatolmányt
felhasználói nevet és jelszót csak megbízható, ismert és tanúsítvánnyal rendelkező (https előtagú) oldalon adjunk meg
adományt csak hiteles, ellenőrzött, a médiában (televízió, rádió) hirdetett szervezet részére adjunk vagy utaljunk

Megjelent a járványbűnözés

Házalók járnak főleg vidéki településeken, védőeszközöket – fertőtlenítő szereket, maszkokat, kézfertőtlenítőket, gyógyszereket) árulnak – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács. Garamvölgyi László kommunikációs igazgató azt mondta, főleg vidéki kistelepüléseken jelentek meg a csalók. Azt kérik, senki ne álljon szóba velük, ne vásároljanak tőlük, és értesítsék a rendőrséget! Ha többen érkeznek a házhoz, legyenek körültekintőek, mert amíg az egyik eladó leköti a figyelmüket, a másik akár besurranó tolvajként az értékeiktől is megfoszthatja őket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre elmondta, térségünkben nem tudnak ilyen esetekről, nem érkezett hozzájuk feljelentés.

Vigyázat, csalók járnak az önkormányzat nevében!

A koronavírus-veszély miatt kialakult helyzetben – a házi segítségnyújtásban nem részesülő – 70 éven felüliek ellátása az önkormányzatok feladata, ezt kormányrendelet írja elő. A miskolci önkormányzathoz érkezett bejelentés alapján azonban magukat hivatalos szervnek kiadó ismeretlenek járják a várost. Fehér ruhát viselnek, és az otthonokba próbálnak bejutni, mondván: a koronavírus elleni fertőtlenítést végzik, ezért pedig pénzt kérnek a lakóktól – figyelmeztet pénteki közleményében a városháza.

Az önkormányzat és semmilyen hivatalos szerv nem végez hasonló tevékenységet és nem kér, nem fogad el semmilyen összeget – hangsúlyozzák.

A rendészet munkatársai minden esetben kék vagy zöld egyenruhát viselnek, mellkasuk bal oldalán a rendészet jelvénye látható. Az egyenruha jobb mellén hímzett névkitűző van. A rendész így érkezik, de csak azokhoz, akik előzőleg jelentkeztek az ingyenes zöld számon.

A rászoruló idősek díjmentesen hívhatják a Miskolci Önkormányzati Rendészet zöldszámát, a 06-80/46-00-46-ot, amely a nap 24 órájában elérhető.

A rendészet munkatársai csütörtök délután kezdték meg a 70 év fölötti idősek felkeresését, a látogatások folyamatosak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!