Ugrás a tartalomra

Filmek és a rádió: valami történik az éterben

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. december 02. szerda 00:40
A magyar rádiózás napja alkalmából összegyűjtöttünk öt emlékezetes filmet a témában.

December 1. az időpont minden évben, amikor az ősz ütőerei megszűnnek pulzálni, legalábbis papíron beáll a klinikai halál, akkor is, ha utána hetekig nem sír fel még a tél. Emellett ez a dátum a magyar rádiózás napja is: ennek okán összegyűjtöttünk 5 filmet, amiknek az éter fenegyerekei szolgáltattak témát. A listára nem rangsorként kell tekinteni, inkább olyan darabok tetszőleges felsorolására, amik valamiért megragadtak a filmes köztudatban. A filmek többsége hollywoodi produkció.

5. Kalózok

Forrás: port.hu

Oké. Valamilyen tekintetben mégis egy rangsorról beszélhetünk, legalábbis ennek a filmnek a vonatkozásában, ugyanis az öt mű közül ez a hazai alkotás valószínűleg a leggyengébb produktum, punktum. Ezt mutatja a rendkívül alacsony értékelés is, amit az IMDB – a legnagyobb online filmes adatbázis – látogatói adtak az 1999-es mozinak (5.1/10). Mégis, abban az időben sokan megnézték Sas Tamás filmjét. A zenét az a Jazz+ szolgáltatta, ami gyakorlatilag Geszti Péter másodvirágzásaként került a köztudatba. A sztori két barátról szól, akik saját sávra várva szabadon rabolják a frekvenciát kalóz-adójukkal. A huszonéves rádiósok életébe azonban belép Márta, vele pedig egy szerelmi háromszög ékelődik a fiatalok közé.

4. Jó Reggelt Vietnam!

A mű valós történeten alapszik: Adrian Cronauer rádiós, a film főszereplőjének alakját megihlető egykori amerikai pilóta őrmesterként teljesített szolgálatot Vietnamban, az ő nevéhez fűződik az amerikai hadsereg ottani rádiójának életre hívása. Az adásban köszöntőként hangzott el a híressé vált mondat: Jó reggelt, Vietnam! Bár a Robin Williams által alakított karakter szövegét valószínűleg hazánkban is sokan fújták kívülről, jobban megvizsgálva úgy tűnik, mintha egy korai típusú „bullshit generátorba” betáplálták volna az aznapi híradónak és a Szombat esti láznak a teljes szövegkönyvét. Ennek köszönhetően születhettek olyan hangzatos, jól hadarható, de többségében összefüggéstelen gegek, mint az alábbi:


„A legjobb lesz, ha a Fehér Ház Viharelemző Intézethez fordulunk felvilágosításért. Szólítom Szent Pétert: Péterkém, milyen az idő? Hát hadd kezdjem azzal, hogy isten nem ver bottal, csak monszunnal, mert az eső nem butít, csak nyomorba dönt.”

A Jó reggelt Vietnam! tipikusan olyan alkotás, amit nem szabad felelőtlenül újranézni, vagy ha megtesszük, ügyelni kell, hogy szorítsuk háttérbe a kritikus énünket, mert a kellemes emlékek rovására mehet a túlzott elemzés.

3. Intim részek

Forrás: mafab

Újabb valóság ihlette mozi következeik. Tabu, szentségek, sérthetetlen témák: Howard Stern az az amerikai rádiós, aki számára nem sokat jelentettek karrierje során ezek a szavak. Ő a rádiózás királya, minden idők legsikeresebb önéletrajzi könyvének írója, aki a filmben saját magát alakítja. Kötelező anyag mindenki számára, aki érdeklődik a téma iránt. A film három éve ünnepelte huszadik évfordulóját - 1997. március 7-én került a mozikba.

2. A rádió aranykora

Forrás: est.hu

Aki szereti Woody Alan stílusát, annak nem kell többet mondani a filmről. Aki nem szereti, annak sem. Annyit azonban mégis érdemes tudni, hogy az A rádió aranykora  a második világháború alatt játszódik New York zsidók lakta negyedében. A film narrátora Joe, aki gyerekkoráról és rádiózás akkori világáról mesél. Orson Welles polgárpukkasztó, földönkívüliek támadásáról szóló rádiójátéka mellett számos korabeli sláger is megelevenedik a képernyőn, köztük Glenn Miller, Benny Goodman és Duke Ellington szerzeményei. Aki szereti ennek az időszaknak a hangulatát, a korszak amerikai hátországának hétköznapjait, annak telitalálat lehet ez az alkotás.

1. Rockhajó

Forrás: mafab

Az igazi szabadságról kevés fogalma lehet annak, aki nem ringatózott még nemzetközi vizeken egy lepukkant óceánjáró fedélzetén, de azért épp olyan közelségben a partokhoz, hogy a hatvanas évek amerikájának minden fontosabb terméke beszerezhető közelségben legyen. Erre a megállapításra jut legalábbis a suliból frissen kicsapott Carl, akit anyukája elküld a fiú nagybátyjához, Quentinhez, hogy az kicsit életre nevelje. Egy hajón. Ahol a kalózrádiózás és a féktelen tombolás egyszerre hitvallás és munka. A kormány, ami nemrégiben indított fegyveres csapatokat Vietnámba, igyekszik elnyomni a háborúellenes érzelmeket generáló sávokat, így a kalózrádiózást is sokkal nagyobb hévvel kezdik üldözni. A film vegytiszta rock & roll, sugározza azt az életérzést, ami a korszak fiataljainak sajátja volt, valamint jól ábrázolja a hatalom megingathatatlan, saját magába vetett hitét. Bár a második része a filmnek érzékelhetően gyengébbre sikerült, mint a tökéletes első óra, így is egy igazi gyöngyszem ez az alkotás, a rádiózásról szóló mozik ékköve. 


 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!