Ugrás a tartalomra

Fogyatékosok tündérmeséje a Baráthegyen is túl 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. december 03. péntek 16:03
A Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából pénteken tartotta díjátadóját, programindítóját, projektismertetőjét és újdonsült eszközeinek felavatását a Szimbiózis Alapítvány. 
Képgaléria az eseményről | Fotók: Mocsári László

A délelőtt folyamán ismertették az „Egy hét mennyország” programot, melynek keretében fogyatékos gyermekeket nevelő családok ingyenes, tehermentesítő, fejlesztő és turisztikai szolgáltatása valósulhat meg. Az erre való igény az alapítvány beszámolója szerint folyamatosan növekszik: több mint kétszázötven olyan család várakozik, akik rászorultsága jogosulttá teszi őket a programba vonásra - eddig húsz család fogadása történt meg.

„Célunk a hiánypótló szolgáltatás folytatása a jövőben is”

Jakubinyi László a hátrányos helyzetű munkavállalók és az őket befogadó cégek közötti kapcsolatteremtés jelentőségét emelte ki nyitóbeszédében. - A munkaerőpiaci kereslet és kínálat egymásra találása kulcsfontosságú. Ez a díj arról szól, hogy jó munkáltatói példákat mutassunk fel – hívta fel a figyelmet az alapítvány elnöke. 

Mint az elmúlt tizennégy évben, idén is átadták a fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató térségi munkáltatóknak az „Év Esélyteremtő Munkahelye Díjat”. Minden évben három cég részesül az elismerésben. Azok, akik az aktuális jogszabályi kötelezettségeiken túl erőfeszítéseket tettek az egyenlő esélyű foglalkoztatás fejlesztése érdekében, vagy új munkahelyeket hoztak létre fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyek számára.

2021-ben a két miskolci Auchan-áruház és a Prohumán 2004 Kft. képviselőinek nyújtották át a díjakat

- Az önkormányzat nyomon követi és támogatja az alapítvány törekvéseit. Az ehhez hasonló szervezetek a segítségre szoruló embertársaink mindennapjaihoz elengedhetetlen támaszt nyújtanak – fogalmazott Veres Pál, hozzátette, nem csupán a fogyatékkal élőknek, hanem az érintett családoknak és munkáltatóknak is értékes támogatást adnak az itteni szakemberek. A polgármester emlékeztette a megjelenteket: a Szimbiózis Alapítvány 1999 óta segíti a fogyatékos és megváltozott munkaképességű embereket. Munkájukat a városon belül és országosan is példaértékűnek nevezte.

Kültéri fitneszgépeket adtak át: a három speciális eszköz közül az egyik kerekesszékkel is használható

A Szimbiózis egyúttal elindította a „Tűzbe hozunk” projektjét, melynek során huszonnégy fiatal fogyatékos nő felkészítése valósul majd meg: az önbizalom-erősítéstől a fitneszedzések rendszeresítésén keresztül a szépészeti tanácsadásokig terjedően. A szervezők üzenete, hogy a fogyatékos nők ugyanolyan értékesek, mint ép társaik. A projekt partnerei többek között a Miskolci Katasztrófavédelem tűzoltói, akik a felkészített lányokkal jövő év elején naptárfotózáson vesznek részt. (A fotókból 2022. március 8-án kiállítást is rendeznek.) 

- A mai napon nem csupán a fogyatékosokat, hanem azokat is ünnepeljük, akik a fogyatékosok mellett állnak – szólalt fel Kiss János miniszterelnöki biztos. - Tündérmesét írni nagyon nehéz. Büszkék lehetünk, hogy van egy ilyen alapítvány Miskolcon, amely ezt a tündérmesét írja, és nem utolsósorban arra, hogy ehhez egyre több helyi cég és szervezet csatlakozik – tette hozzá. 

A kisbuszt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának és a Diósgyőri Ultrák gyűjtésének köszönhetően cserélték le

Az eseményen az alapítvány Támogató Szolgálatának részére nemrég beszerzett akadálymentesített kisbuszt is átadták. Az idén ősszel indított, a Diósgyőri Szervezett Szurkolói Csoportok és a Diósgyőr Szurkolók Közössége által szervezett adománygyűjtés nyomán a fogyatékos gyermekeket naponta szállító, hatszázezer kilométert futó, tizenhárom éves járművüket sikerült lecserélniük.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!