Ugrás a tartalomra

A füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Veres Pál 

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 16. vasárnap 09:26
Az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentráció túllépte a tájékoztatási küszöbértéket ezért a 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet és a 30/2013.(X.1.) önkormányzati rendelet alapján Veres Pál szombaton elrendelte a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát. Így ez idő alatt tilos bármilyen nyílt téri égetés.
Fotók: MiNap-archív, Juhász Ákos felvételei

A polgármester kéri a lakosságot, vegyen részt a szmoghelyzet mérséklésében. A közlemény a légszennyezettség további romlásának megakadályozására a következőket említi:

- Ne használjuk a személyautókat (főleg a dízelüzeműeket), utazzunk közösségi közlekedéssel!

- Amennyiben lehetséges, mérsékelni kell a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Ha van lehetőség gázfűtésre, inkább azt használjuk!

- Száraz fát használjunk fűtésre!

- Ne égessünk hulladékot, műanyagokat!

- Kerüljük a porképződéssel járó tevékenységek végzését!

A tájékoztatási fokozat alatt tilos bármilyen nyílt téri égetés! Ennek betartatására és fokozott ellenőrzésére Veres Pál felhívta a Miskolci Önkormányzati rendészet figyelmét is.

Óvatosan a szabadban tartózkodással és a szellőztetéssel...

A levegő szennyezettsége a késő délutáni, az esti és az éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerüljük a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést. A délelőtti és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége általában alacsonyabb, ekkor érdemes szellőztetni, sétálni, szabadban tartózkodni – javasolja a városvezetés. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint további levegőminőség-romlás várható a következő napokban

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén és mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak, ezzel pedig elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. 

A levegőminőségi adatok alakulásáról a www.levegominoseg.hu és a www.pmmonitoring.hu honlapokon tájékozódhatunk.                                                                                                     

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!