Ugrás a tartalomra

Ha hív a haza, minden második magyar fegyvert fogna

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. június 18. szombat 12:31
Mit tennének, ha Magyarország háborúba keveredne? - erről kérdezett meg több mint ezer embert a Publicus Intézet országos reprezentatív közvéleménykutatásában május végén.

A felmérés főbb megállapításai:

Ha lenne egy háború, amiben Magyarország is érintett, minden második (51 százalék) megkérdezett inkább harcolna a hazája érdekében. A válaszadók némileg kevesebb mint fele (45 százalék) azonban nem tenne így egy háborús konfliktus esetén.

Amennyiben Magyarország megtámadna egy másik országot, akkor tízből nyolc (83 százalék) válaszadó inkább nem harcolna egy ilyen háborúban. Ha egy ilyen konfliktusra kerülne sor, akkor csak minden tízedik (10 százalék) válaszadó fogna fegyvert.

Abban az esetben, ha Magyarországot megtámadná egy másik ország, tízből hat (62 százalék) megkérdezett harcolna a hazája megvédéséért. A válaszadók harmada (35 százalék) azonban inkább nem fogna fegyvert ilyen helyzet esetén.

Az aktív státuszúak 56 százaléka, a nyugdíjasok 40 százaléka fogna fegyvert.

A Publicus pártszimpátia alapján is megvizsgálta a kérdést, a Fidesz szavazói közül 79 százalék menne csatába, ha az országot támadás érné, az ellenzéki szavazóknál 54 százalék ez az arány, míg a bizonytalanoknál 47.

A felmérés teljes kiértékelése ITT olvasható.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!