Ugrás a tartalomra

Hárman pályáznak a Földes igazgatói pozíciójára

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. június 06. szombat 14:51
A Földes Ferenc Gimnázium megüresedett intézményvezetői tisztségére hárman nyújtottak be pályázatot, a pozícióról legkésőbb június 22-én hoz döntést Kásler Miklós.

Mint ismert, a Földes Ferenc Gimnáziumot 1997 és 2019 között Veres Pál vezette, az intézményvezető polgármesterré választását követően az iskola igazgatói pozíciója megüresedett.

A tisztségre az Emberi Erőforrások Minisztere hirdetett meg pályázatot, melyre három jelentkezőt regisztráltak: Fazekas Róbert történelem-földrajz szakos tanárt, a gimnázium igazgatóhelyettesét, aki megbízott intézményvezetőként jelenleg is vezeti a Földest; Kovács Benedek fizika-informatika tanárt; valamint Hajdu Hajnalkát, a Sajószögedi Kölcsey Ferenc Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetőjét, aki 2019 őszén a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltjeként indult Tiszaújváros 1-es választókerületében.

Megkerestük a jelölteket, motivációikról, céljaikról kérdeztük őket.

Fazekas Róbert

Fazekas Róbert
Ide jártam diákként, itt tanítok, nyolc éve vagyok tagja az iskola vezetésének, nagyon erős tehát a személyes kötődésem. Sokat kaptam ettől az iskolától, szeretnék vezetőként ebből visszaadni valamit. Több sikeres programot indítottunk el ezen időszak alatt, ilyen a Földes-nap a Miskolci Egyetemen például. Kellő mélységében, részletességgel ismerem az iskola működését, a jelentkező feladatokat, és ezek távlatos következményeit is. Így tudok azon gondolkodni, hogyan tudom ezeket megoldani a kollégák támogatásával. Az iskoláról általános kép, hogy az oktatás magas színvonalú, ez a tanulmányi eredményekben, versenyeken, sport- és kulturális tevékenységben is megnyilvánul. Ezeket az értékeket, a jó gyakorlatokat tovább kell vinni. A folyamatosan változó igényekre választ kell adni, gondolok itt az eszközellátottságra és -korszerűsítésre, valamint a digitalizációra. Aztán: sokféle diák van, sokféle igénnyel. Akkor tudjuk jól kamatoztatni, ha megtaláljuk a leginkább megfelelő oktatási formákat. A tehetséggondozás mellett azonban a felzárkóztatás is nagyon fontos. A tanuláshoz komfortos környezetet, belső és külső tereket, korszerű eszközöket kell biztosítani.

Kovács Benedek
1998-tól dolgozom a Földesben, tehetséggondozással foglalkozom, diákjaim rendre jól szerepelnek a Nemzetközi Fizikai Diákolimpián és az országos fizikaversenyeken. Hosszas gondolkodás után döntöttem úgy, hogy megpályázom az intézményvezetői beosztást. Fontosnak tartom, hogy az iskola eleget tegyen a települési, a térségi és az országos szinten megfogalmazott társadalmi, gazdasági és munkaerőpiaci elvárásoknak. Ehhez reális célokat kell megfogalmazni, az eddigi eredmények megőrzése és továbbfejlesztése mellett. Egy jól működő iskola esetén az új vezetőnek nem az a feladata, hogy felforgassa az iskolát. Javítani szeretnék az intézmény beiskolázási mutatóin, fontos az alsó tagozatos gyerekek megnyerése. Hangsúlyosabbá kell tenni, hogy tehetséggondozó elitiskola vagyunk. A természettudományos, az informatikai és a nyelvi képzést is szeretném erősíteni. Tíz éven belül a jelenlegi létszám 30 százaléka nyugdíjba vonul. Célom, hogy minél képzettebb, nagy tudású pedagógusokkal pótoljam a nyugdíjba vonulókat. Gazdálkodásunkat észszerűre és takarékosra tervezem. Az épület felújítására forrást kell keresni, elkerülhetetlen egy átfogó rekonstrukció.

Hajdu Hajnalka

Hajdu Hajnalka
Megtisztelő felkérés érkezett két pedagógustól, akiknek szívügye a Földes jövője. Döntésemben megerősített az is, hogy szakmai környezetem elismerően tekint vezetői munkám eredményére. A minőségi oktatás alapja a személyi és tárgyi feltételek megléte, az optimális oktatási környezet kialakítása. Pályázatok útján, az általam jelenleg vezetett iskola oktatási eszközeinek teljes modernizációja valósult meg, szeretném ezt a lehetőséget a gimnáziumnak is felajánlani. Kiemelten támogatom a tehetségek felkarolását. Azok a kollégák, akik szakmai hátteret tudnak és akarnak ehhez nyújtani, megbízásom esetén kiteljesedhetnek, minden segítségre számíthatnak. Négy diplomával rendelkezem, köztük természetesen van olyan is, ami megfelel a gimnáziumi vezetői feladatok ellátására. Pályázatomban külső pályázóként, érzelmi elfogultság nélkül, objektívan tárhattam fel egy lehetséges fejlesztési utat, ha támogatást kapok a megvalósítására, arra törekszem, hogy tovább öregbítsem a Földes Ferenc Gimnáziumot méltán megillető hírnevet.

A benyújtott pályázatok elbírálásának határideje június 22-én jár le, a pozícióról Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere dönt majd. Az intézményvezetői pályázatok a gimnázium honlapján elolvashatóak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!