Ugrás a tartalomra

Három év börtön járhat a fecskefészek leveréséért

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 23. csütörtök 13:04
Több mint hatvan százalékkal csökkent a fecskeállomány hazánkban, ezért minden fecske és a fészkeik is védettek.
A füsti fecskének közelről gyönyörű tollazata van / Fotó: Nagy Károly, MME

Májusban javában tart a fiókaszezon és már visszatértek hazánkba a fecskék is, amelyek szeptemberig itt tartózkodnak. A kedves madarak több kontinenst átszelő utazásuk után felkeresik eredeti otthonukat: a fészket, amit az előző évben építettek és tatarozzák, már, ha megtalálják azt. 

A magyarországi fecskefajok állománya az elmúlt években drasztikus fogyásnak indult, ezért a fecskéket és ezzel együtt fészkeiket is védettnek nyilvánították. Ez azt jelenti, hogy az év 365 napján tilos és bűncselekmény a fecskefészkek leverése. Utánajártunk, hogy milyen szankciókat vonhat maga után, ha valaki megszegi ezt.

Megfékezték a csökkenést

- A hazai fecskeállomány 62 százaléka 2000 és 2010 között eltűnt Magyarországról, ami a nagyüzemi mezőgazdaságnak, a klímaváltozásnak, a kémiai szúnyogirtásnak és a fecskefészkek tömeges leverésének köszönhető. Egy ideje ez a szám már nem csökken, ami a fecskék védetté nyilvánításának és a fészekleverések hatékony szankcionálásának tudható be – nyilatkozta szerkesztőségünknek Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

Molnárfecskék gyűjtik az alapanyagot a fészeképítéshez / Fotó: ifj. Vasuta Gábor, MME

- A molnárfecske és a füsti fecske szokott épületeken sárból fészket építeni. Továbbá a sarlósfecske fordul még elő a városban. Utóbbi panelrepedésekben építkezik, de ez kívülről nem látható. Magyarországon honos még a partifecske, ami partfalban fúr lyukakat, ezért a fajt nem érinti a fészekleverés problémája – sorolta Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője. 

Kormányhivatali engedéllyel

– A molnárfecske és a füsti fecske 50 ezer forint természetvédelmi értékkel bír és a tojása is. A törvény szerint a védett állatnak minden származéka, így a költő- és pihenőhelye, azaz a fészke is védett és tilos kárt tenni benne, vagy elpusztítani, mert az szabálysértésnek minősül. Ha valaki pedig költési időben leveri a fecskefészket és kettő fióka elpusztul, az eléri a fokozottan védett egyed legalacsonyabb természetvédelmi értékét, azaz 100 ezer forintot. Ebben az esetben akár 3 év börtönbüntetés is kiszabható állatkínzás és természetkárosítás miatt. Amennyiben a természetvédelmi kár eléri a 2 millió forintot, akár 5 év börtönbüntetés is kiróható – hangsúlyozta a madármentő.

Füsti fecskemama eteti a fiókáit / Fotó: Nagy Károly, MME

Hozzátette Lehoczky Krisztián, hogy a Mályi Madármentő Állomásra évente körülbelül 600 fecske érkezik be. Egy részük viharokban, vagy a 40 fokos nyári forróság miatt az aszfalton sérül meg. Viszont vannak olyanok is, amelyek emberi beavatkozás miatt. Olyankor mindig megteszik a rendőrségen feljelentést. Súlyos sérülésnél pedig továbbküldik az állatot a Hortobágyi Madárkórházba. 

Elmondta azt is, hogy költési időszakon kívül, tehát szeptembertől áprilisig indokolt esetben kormányhivatali engedéllyel eltávolíthatók a fészkek. A kérelmet mindig alá kell támasztani, amit hatóságilag elbírálnak. Azonban a fecskepiszok jelenléte nem elegendő indok rá, mivel ma már beszerezhető az úgy nevezett fecskepelenka. Ez egy olyan deszka, amit a fészek alá, a falra merőlegesen lehet felhelyezni. Csak annyi teendő van vele, hogy időnként le kell tisztítani. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!