Ugrás a tartalomra

Idén is erős volt a Roma-Kép a Cinefesten

Király Csaba
Utoljára módosítva
2021. szeptember 17. péntek 18:21
Már 15. alkalommal hirdetett a romákat központi témájává emelő filmek számára külön szekciót a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. A program részeként bemutatták Surányi Z. András három dokumentumfilmjét, illetve pályázatot hirdettek feltörekvő alkotók számára: rövidfilmeken mutassanak meg egy szeletet a cigányságból.

A Roma-Kép több mint egy évtizedes hagyománya újabb kedves példája annak, hogy a fesztivál nem feledkezik meg gyökereiről, és bármennyire is érzékelhető évről évre a fejlődése, a hagyományait nem növi ki.

A cigánysággal foglalkozó mozgóképes alkotásoknak külön kategóriában teret adni egy nagyon fontos misszió, hiszen ezek az alkotások nehezen jutnak el a nagyközönséghez, ugyanakkor a tartalmuk igenis értékes. Idén Surányi Z. András három dokumentumfilmje adta egyfelől a szakmai programot, másrészt azonban egy, a fiatal alkotókat támogató pályázat is befért a Roma-Képbe 2021-ben.

Fotó: Beregi László

Egy hagyományteremtő pályázat

A Cinefest házigazdasága, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszékének szakmai felügyelete és a Dikh TV közreműködése mellett kiírták a Roma/Képmás-Cigány/Máskép versenyt, amire olyan rövidfilmes alkotásokat vártak, amelyek „méltó és egyben kreatív módon mutatják be a romákat”.

Közel 40 kisfilm érkezett be, amelyek közül 10-et választott be a fesztiválprogramba a szakmai zsűri, ezeket szemlézhette a közönség csütörtökön. Amatőr pályázatról lévén szó, láthattunk kezdetlegestől ügyesebbig mindenféle megoldást, az azonban közös volt, hogy mindegyikük valahogyan a cigányságot mutatta be.

Kerekasztal-beszélgetés az eredményhirdetés után

Voltak, akik nem ma kezdték

A legjobb ötlet díját Lakatos László Csoki című alkotása nyerte el. Az egyébként humoristaként ismert rendező kisfiával közösen szerepel a filmben. Iskolai feladatot kap az ifjonc: „miért különleges a mi családunk?”. Édesapja segítségével játékosan és lelkesen felsorolja a cigányság hagyományaira jellemzőket, ami kissé egyszerű megoldás, de a gyermek olyan megnyerően teszi ezt, hogy a „cukiság faktor” miatt elnézzük neki. Ugyanakkor a végére egy teljesen felesleges és a témához egyáltalán nem kapcsolódó, hatásvadász „fordulat” került be, ami kicsit elvesz az alkotás értékéből.

Hogy mennyire szubjektív a művészet, azt jól mutatja, hogy a jelenlévők nyilvánvalóan nem értettek egyet velem, ugyanis a Csoki a közönségdíjat is elnyerte, így apa és fia mindketten egy-egy díjjal térhettek haza.

Lakatos László és ifj. Lakatos László

A legjobb képi világot a zsűri döntése alapján Králl Kevin kreálta a Tükörkép című filmjével. A roma holokausztnak, a porajmosnak emléket állító film valóban különleges megvalósítással büszkélkedhet, hiszen manapság ritkaságszámba mennek az animációs alkotások. Hozzá kell tenni, hogy a fiatal rendező munkásságát már máshol is elismerték, azonban ez semmit nem vesz el a különleges, rajzolt képi világ értékéből.

És a győztes…

Az első Roma/Képmás-Cigány/Máskép pályázatot Sütő Dávid Pelé Amit adtam, tovább is adom című filmje nyerte el. A fődíjas dokumentumfilm Burai Laura csellistát, a Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium lakóját mutatja be, aki a versenyzés mellett cigánygyerekeknek adja tovább a zenei tudást – innen a cím.

Burai Laura és Sütő Dávid Pelé; Fotó: Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium

A rendező a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszékének végzett növendéke és nem is ez az első alkalom, hogy dokumentumfilmmel nevez a Cinefest valamely versenyprogramjába. Mint mondja: a téma vonzotta, ezért nevezte Huszár Sárával közös alkotását.

Témaként azért választotta Burai Laura tehetséges csellistát, mert korábbról ismerte a háttértörténetét, amivel pedig példát szeretett volna állítani: a zenész cigány családból származó lány egész életében, tudatosan a klasszikus zenei pályára készült, mára pedig nemzetközi versenyeken ér el szép eredményeket.

Futottak még

Díjat ugyan nem kapott, de érdemes megemlíteni Lakatos Richárd Csajom bátyja ideges című filmjét. A Roma News Production tagjai által készített rövidfilm viccesen – a YouTube-csatornára jellemző stílusban – épít a cigány sztereotípiákra, hogy azokat kissé kiforgatva próbálja semlegesíteni őket. A roma barátnő – mielőtt apja elé járulna – bemutatja bátyjának gádzsó barátját, amiből egy parodisztikus „ki a nagyobb cigány”-jellegű vita kerekedik ki.

Mindenki munkáját elismerték; Fotó: Beregi László

A Németh Anna és Mike László rendezésében készült Elhagyomány egy fiatal beás cigány testvérpárt mutat meg. A lányok „leckéket” vesznek hagyományaikból, amelyeket már nem ápol a családjuk: táncoktatásra járnak, sütni-főzni tanulnak, a nyelvvel ismerkednek. A dokumentumfilm végén izgalmas és elgondolkodtató mondat hagyja el az egyik főszereplő lány száját, amikor arról beszél, hogy otthon örülnek, amikor megmutatják új tudásukat: „ezt igazából nekik kéne, nem nekik” átadni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!