Ugrás a tartalomra

Idén is kékbe "öltözik" a kilátó

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 01. péntek 13:32
Szombat este kék lesz a kilátó, az Autizmus Világnapja előtt tiszteleg Miskolc.
avasi kilátó
Minap-archív fotó: Mocsári László

Az előző négy évhez hasonlóan idén is kékbe „öltözik” a kilátó. Az avasi tévétornyot április 2-án, szombaton az Autizmus Világnapja alkalmából díszítik fel így.

Az ENSZ 2007. december 18-ai határozata nyilvánította április 2-át az Autizmus Világnapjának. A cél az volt, hogy az autizmusnak a létére hívja fel a kormányok, az emberek, a civil szervezetek és az üzleti szféra figyelmét. A dokumentum elsősorban az autista gyerekek szükségleteit említi, azon belül pedig a minél korábbi diagnózis fontosságát hangsúlyozza.

A 2007-es deklarációra reagálva az amerikai székhelyű Autism Speaks megálmodta azt a 2010-ban elindított kommunikációs kampányt, aminek a kulcseleme a szimbolikus épületek kék megvilágítása, világszerte. Egy szintén amerikai tévétársaság segítsége révén sikerült elérni, hogy már az első évben több száz épület kéken világított; többek közt a Parlament épülete is Budapesten. A kampány azóta behálózta a világot, 2015-ben már 142 ország több mint 18 ezer épülete világított kéken.

Miskolc önkormányzata arról döntött, hogy - együttműködésben a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft.-vel - városunk építészeti jelképe, az avasi tévétorony kap április 2-án kék színű díszkivilágítást. Az attrakció szombaton sötétedéstől, tehát körülbelül este fél 8-tól éjfélig tart majd.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!