Ugrás a tartalomra

Ilyen lesz az ország legizgalmasabb élményfürdője Miskolctapolcán - KÉPGALÉRIÁVAL

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. május 19. vasárnap 10:46
Miskolctapolcán épül meg hazánk legnagyobb és legexkluzívabb wellness- és élményfürdő komplexuma. A közel 13 milliárd forintból megvalósuló fürdő alapkövét csütörtökön rakták le, és 2020-ra készülhet el a 100 főnek munkát adó fürdővilág. A kisvárosnyi területen felépülő álomfürdőben évi 280 ezer vendégre számítanak.
Látványtervek

Példaértékű, lenyűgöző változás

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos azzal kezdte, hogy Miskolc a rendszerváltozás egyik legnagyobb kárvallottja volt, de „hittel, elszántsággal, kreativitással és szorgalommal” a borsodi megyeszékhely az elmúlt 9 évben „példaértékű, lenyűgöző változásokon ment keresztül” Kriza Ákos polgármester vezetésével.

Gyopáros Alpár kormánybiztos: soha nem látott léptékű fejlődésen megy keresztül a város

– Miskolc töretlenül fejlődik, és visszakerült hazánk gazdasági és turisztikai térképére – emelte ki, méltatva egyúttal a város természeti adottságait és épített örökségét, fejlesztéseit, gazdag kulturális és sportéletét.

A kormánybiztos úgy fogalmazott: biztos abban, hogy ma már az Edda zenekar sem hagyná el a várost. – Öröm ide megérkezni; korszerű közlekedés, gondozott parkok, kulturált fürdők várják az ide érkezőket. A gazdaság fejlődik, a város gazdálkodása stabil – sorolta.

Gyopáros Alpár emlékeztetett, a Modern városok program keretében, 2015-ben „sokszínű és előremutató projektek” megvalósításában állapodott meg Miskolc és a kormányzat. A fejlesztési csomag érinti a kultúra, az iparfejlesztés, a közlekedés, az innováció és a turizmus területét is.

Mint ismert, a Modern városok programban megépül a Kassát Miskolccal összekötő autópálya magyarországi szakasza, bővül a térfigyelőkamera-rendszer, ezerhektáros ipari parkkal várja a befektetőket a város, folytatódik a Diósgyőri vár rekonstrukciója – és megépülhet a Miskolctapolcai Strandfürdő második üteme.

– Miskolc forrásigénye a legmagasabbak között van a programon belül, megközelíti a 340 milliárd forintot. Ebből mintegy 144 milliárdot már lehívhattak. Soha nem látott léptékű fejlődésen megy keresztül a város, tudatos tervezés, felépített koncepció és sokszínűség jellemzi Miskolc Modern városok programját – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Közép-Európa egyik legizgalmasabb élményfürdőjét Miskolctapolcán találják majd

Kriza Ákos polgármester úgy fogalmazott, újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett Miskolc az alapkő letételével. – A most kezdődő munka végén, ezzel a valósággá váló álomberuházással a nemzetközi fürdővilág elitjébe emelkedik majd Miskolctapolca; egyedülálló kínálata lesz a magyarországi turizmusnak – hangoztatta a városvezető, miközben az ünnepségnek helyet adó sátorba beszűrődött a munkagépek zaja.

Kriza Ákos polgármester: a nemzetközi fürdővilág elitjébe emelkedik Miskolctapolca

Hozzátette: „Miskolc megérdemli, hogy Közép-Európa egyik legizgalmasabb élményfürdőjét kínálhassa a miskolciaknak, az ide érkező vendégeknek”. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy Miskolctapolca 2010 körül „egy feledésbe merült városrész volt”, lepusztult területekkel és épületekkel, a fürdő helyén romokkal és derékig érő gazzal. 2004-ben egyszerűen bezárták a fürdőt, de hanyatlásnak indult a környék szálloda- és vendéglátóipara, a turisztikai bevételek jelentősen csökkentek, az ingatlanok értéke zuhanni kezdett. Oda jutottak, hogy 2008-ban a városrészben élők le akartak válni, egy véleménynyilvánító szavazáson elsöprő többséggel erről döntöttek. Erre szerencsére végül nem volt szükség.

– 2010 után elkezdtük a tervezést, mintegy 3 milliárd forintból 2015-re újjáépült a Miskolctapolcai Strandfürdő első üteme. Ennek eredményeként már ma is az egyik legkeresettebb turisztikai célpontja Miskolctapolca. Az újabb beruházásnak köszönhetően a városrész egyszerre lesz az önfeledt szórakozás és a nyugodt pihenés exkluzív központja. Ahol a wellnesstől a konditermen, a vizes játszótéren, úszómedencén át a kanyargó csúszdaparkig minden megtalálható – sorolta Kriza Ákos, hozzátéve: a fürdő évente 280 ezer új látogatót és 100 új munkahelyet jelent majd.

Több mint 600 millió forintból megújul a Barlangfürdő melletti sétányokkal tarkított őspark és a csónakázó-tó is. Az ide vezető utakat korszerűsítik, és kerékpárút is épül. A fejlesztés kiváló lehetőséget biztosít a szállodaipar és a vendéglátók számára is.

A miskolci turizmus alappillére

A nemzetközi tervezőcsapat által megálmodott futurisztikus fürdővilág a strandfürdő fejlesztésének második üteme. A fürdő a legmodernebb nyugat-európai trendeket követi. A jelenleg elérhető legkorszerűbb fürdőtechnikával, a legmagasabb igényeket is kielégíti majd.

A strand engedélyes terveit nemzetközi tervező konzorcium készítette, amelynek élén az osztrák tervező, Wolfgang Vanek áll, aki számos európai fürdő, irodaház, hotel, középület és lakóház nemzetközileg elismert tervezője. Az ünnepségen kiemelte, az első megbeszélések után szimpatikus volt számára, hogy a városvezetés a minőségre törekszik a beruházásnál.

Wolfgang Vanek: a beruházásnak fontos szerepe van Miskolc jövőjét illetően

– Úgy gondolom, sikerült egy jó koncepciót kidolgozni, ami alkalmazkodik a terület adottságaihoz. Pontosan tisztában vagyunk vele, hogy a beruházásnak fontos szerepe van Miskolc jövőjét illetően; nagy hatással lesz a turizmusra, a gazdaságra, és természetesen az itt élők életminőségének javulására is. Az élményfürdő alappillére lesz a város turizmusának – hangoztatta.

Az öt, ellipszis alakú épületben sakk-, pezsgő-, élmény- és wellness-medence, a tinédzsereknek három csúszdával ellátott medence, és külön egy élménymedence, a kisgyermekeknek két gyermekmedence és egy vizes játszótér jön létre, ezen kívül épül még kültéri medence is.

Juhász Ákos képgalériája

A Miskolctapolcán felépülő álomfürdő egész évben várja majd a vendégeket és olyan élményt kínál nekik, ami Európában is egyedülálló.

Az ünnepséget követően Kriza Ákos kötetlen sajtóbeszélgetésre várta az újságírókat az Avalon Ristorante különtermében. A háttérbeszélgetésen a polgármester és a tervező ismertette a nagyszabású fejlesztés részleteit. A városvezető úgy fogalmazott, Miskolcnak „sok minden van még a tarsolyában, ami a város teljes újrapozícionálásához szükséges”. A turisztikai és gazdasági fejlesztések mellett központi szerepet kap a közbiztonság további erősítése – azt szeretnék elérni, hogy Miskolc hazánk legbiztonságosabb városa legyen.

Kérdésre kitért arra is, hogy a miskolctapolcai fejlesztés pozitívan fog kihatni a szálláshelyek bővülésére is, „egy négycsillagos hotelre van igény”, tette hozzá, szállodafejlesztések tehát várhatóak mind a belvárosban, mind Miskolctapolcán.

A turisztikai fejlesztések célja egyértelmű: többnapos kikapcsolódási lehetőséget kínálni az ide érkező bel- és külföldi turistáknak. A minap.hu érdeklődésére végül kitért arra is, hogy a város újrapozícionálásánál figyelmet fordítanak a tudásalapú társadalom kialakítására, a lakosság megtartására, de arra is, hogy a megyeszékhely fejlődése kisugározzon a megyére, a régióra is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!