Ugrás a tartalomra

Péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendeltek el – a miskolci önkormányzat is intézkedik

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 17. szerda 14:51
Harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére szerdán nulla órától péntek éjfélig az országos tisztifőorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlására.
Fotó: Horváth Csongor

Az NNK és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keddi közös közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást.    

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intették, mert rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.    

Azt javasolták: a szabadságukat vízparton töltők a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. 

Kiemelték a napsugárzás elleni védekezés fontosságát is, különösen a gyermekeknél. Magas faktorszámú naptej használatára biztattak, amellyel időről időre újra be kell kenni a gyermeket, főleg ha a vízben játszanak.    

Napégés esetén a bőrfelület hűsítését és bőrnyugtató készítménnyel való kezelését tanácsolják, napszúrás tünetei esetén - fejfájás, hányinger, hányás, levertség - pedig bőséges folyadékbevitelt, fájdalomcsillapítást és a napsugárzástól védett helyen tartózkodást javasolják.

Hangsúlyozták: továbbra is tűzgyújtási tilalom van az egész országban, tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. Jelezték: idén már 14 ezer szabadtéri tűz volt.    

A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, inkább senki ne gyújtson tüzet a szabadban - kérték.

A hőségriasztáshoz kapcsolódóan az Önkormányzatnak különböző intézkedések megtételével szükséges biztosítania a hőség okozta extrém hatások csökkentését. Az intézkedések közé tartozik többek között a közterületek gyakoribb öntözéssel történő hűtése és a város meghatározott pontjain ivóvíz biztosítása. Szükséges a hőségtervek aktiválása a szociális intézményekben, valamint azon klimatizált közintézmények listájának közzététele, amelyet az állampolgárok igénybe vehetnek az extrém hőség során. Az intézkedés előre láthatólag 2022. augusztus 19. 24:00 óráig van érvényben, esetleges meghosszabbítását az Országos Tisztifőorvos rendeli el – írja közleményében a polgármesteri hivatal. 

További hírek

Olvasnivaló