Ugrás a tartalomra

Játékosra sikeredett az idei Mazsaroff-díj átadója 

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. január 21. péntek 10:43
Tizennegyedik alkalommal adták át a Mazsaroff-díjat a Miskolci Galériában csütörtök délután a közelgő magyar kultúra napja alkalmából. A díjátadót követően a tavalyi díjazott, Gulyás Andrea Katalin műveiből készült tárlatot is megnyitották.
Mocsári László képgalériája

Kónya Ábel, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője köszöntőjében ismertette a díj kiírását, felelevenítette az eddigi díjazottak névsorát, továbbá méltatta Mazsaroff Miklós életművét, közösségszervezői munkásságát. Hangsúlyozta, a díj fontos szelete a helyi művészeti életnek, amennyiben évről évre a helyi fiatal művésztehetségek segítését tűzi ki célul. 

Mazsaroff Miklós Alsózsolcán született 1929-ben. Szülei Magyarországra települt bolgárkertészek voltak. Az 1970-es években vált országosan ismert és elismert festővé. 1981-ben Munkácsy-díjat, 1985-ben pedig Izsó Miklós-díjat kapott. Számos hazai országos kiállításon és megannyi külföldi csoportos kiállításon vett részt. 1997-ben hunyt el Miskolcon. Emlékére özvegye a pályakezdő képzőművészek támogatására megalapította a Mazsaroff Miklós-díjat, melyet 2009-ben ítéltek oda először. 

– Nagyon örülök, hogy ilyen sok díjat adhattam át. Ha már nem leszek, a díjat akkor is oda fogják ítélni, ugyanis a lányom viszi tovább – szögezte le a néhai festőművész özvegye, Maria Nikolaeva az eseményen. 

Az idei év díjazottja Szeszák Ádám. Az idén harmincéves miskolci képzőművész a Gábor Áron Művészeti Szakközépiskola grafika szakán végzett. Több egyéni kiállítása is volt már különféle klubokban, kisebb galériákban. 

Az átadó a 2021-es esztendőben díjazott kiállításának is teret engedett. Gulyás Andrea Katalin képgrafika szakon végzett Egerben, ám menet közben a festészetre váltott, abban találta meg saját kifejezési formáját. Az utóbbi években installációkat és objekteket is készített.

– Mikor gondolkodtam a kiállítás tematikáján, visszanéztem az elmúlt években készült alkotásaimat, és rájöttem, hogy a különböző játékok megjelenítésével lehetne leginkább összerendezni azokat – fejtegette az alkotó. 

Gulyás Andrea Katalin Mezőszemerén él szintén képzőművész férjével 

A tárlatot Ferenczy Zsolt képzőművész nyitotta meg, aki kiemelte: Gulyás Andrea Katalin olyasfajta összegzésnek szánta bemutatóját, melyet az elmúlt években készült, különböző játékokkal kapcsolatos munkáinak tematikus kivonata képez. Értékelésében kitért arra is, hogy valamennyi kiállított darab egy-egy játékot jelenít meg. 

A Marokkó című installációt a mezőszemerei faluház udvarán felejtett kerti szerszámok ihlették 

– A sajátos képletekben történő megfogalmazás ellenére az alkotásokon a játékok reprezentációja felismerhető maradt, ugyanakkor a hozzájuk társított tárgyak és elemek miatt jelentésbeli átalakuláson mentek keresztül, így nem ritkán metafizikai töltetet is hordoznak, helyenként társadalmi problémákra reflektálnak – fogalmazott Ferenczy Zsolt. 

Gulyás Andrea Katalin All-in című kiállítása március 13-ig – hétfő kivételével – 9-től 17 óráig tekinthető meg a Rákóczi-házban. 

További hírek

Olvasnivaló