Ugrás a tartalomra

Javában tart az Ars Sacra Fesztivál - mutatjuk, milyen miskolci programok várnak még ránk

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 19. kedd 13:20
A programok egész héten tartanak nálunk is, elvégre Miskolc kiemelt helyszíne az országos fesztiválnak.
Fotók: Juhász Ákos

Zarándoklattal indult pénteken a Miskolci Ars Sacra Fesztivál. Négy túraútvonalon a város több mint 40 templomát járták be a csoportok. Felsőhámor, Miskolc Tapolca, Martinkertváros és Selyemrét volt a négy kiindulópont. A csoportok a Kálvária kápolnához érkeztek, majd a zarándokok közösen vettek részt az ünnepi szentmisén a Fájdalmas Szűzanya búcsúján. Másnap megnyílt az országos rendezvény is a Nemzeti Múzeumban, melyen jelen volt Veres Pál, Miskolc város polgármestere is. Városunk a fesztivál kiemelt helyszíne, ezért - mint azt korábban megírtuk - Miskolcon 46 program várja a közönséget 9 napon át.

A zene, az irodalom, a képzőművészet és a filmművészet is képviselteti magát a Miskolci Ars Sacra Fesztiválon. Az ingyenes események városszerte zajlanak. A nyitott templomok sorozatban az emblematikus szakrális épületekben tartanak koncerteket bejárással. Az ünnepélyes Zárógálát a 200 éves Miskolci Nemzeti Színházban tartják majd.

A Nyitógálát a Művészetek Házában tartották: múlt vasárnap este hat órától reprezentatív protokoll eseményt tartottak, ahol a Cardinal Mindszenty Kórus előadásában Kodály: A magyar nemzet című műve csendült fel. A koncertet Liszt Ferenc Esztergomi miséjének Agnus Dei tétele zárta. Közreműködött a városi kórusokból alakult összkar – a Cardinal Mindszenty Kórus, Cantus Agriensis Énekegyüttes, Szent Ferenc Kórus, a Luther Kórus, a Cantus Firmus Énekegyüttes, a Forrás Kamarakórus, valamint Vajda Éva, Tóth-Szabó Krisztina, Kolozsi Balázs énekesek és a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Vezényelt: Báthori Lóránt

Mi jön még?

A programok sorából kiemelkedik Selmeczi György egyházzenei szerzői estje Ars Subtilior címmel szeptember 21-én csütörtökön 19 órától a Zenepalota Bartók termében. Nagy várakozás előzi meg az Isten a szeretet címet viselő versmondó verseny döntőjét és gáláját szeptember 23-án szombaton a Városháza Dísztermében, ahol olyan kiválóságok lesznek jelen, mint Kubik Anna Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Zsuffa Tünde író vagy Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumi elnőke. Ugyancsak szombaton Ez a te napod címmel tanúságtételekkel, egyházi együttesek fellépésével és számos más vonzó programmal a II.János Pál pápa térre várják a közönséget. Látványos boráldást szervez ide az István Nádor Borlovagrend, melynek tagjai szertartásos öltözetben jelennek meg az eseményen nemcsak a miskolci, hanem a lengyel és felvidéki legátusaikból is. Ezzel nemzetközivé válik a seregszemle. A fesztiválon kezdi őszi évadát az Arttér-találkozások közösségépítő sorozat. Szeptember 20-án 17 órától a Béke a téma. Számos kiállítás kapcsolódik a rendezvénysorozathoz Máger Ágnes festőművész szervezésében. A város díszpolgára e mellett egy egész napos kirándulás házigazdája is lesz Ináncson, ahol a műemlék templom szekkója az alkotó munkája.

A Miskolci Ars Sacra Fesztivál programjaira szeptember 15-24-e között érdemes odafigyelni, hiszen majd egy tucat szerveződés összefogásával valamint Miskolc városa támogatásával született és több mint 400 művész dolgozik azon, hogy az idei seregszemle méltó eseménysor lehessen. A részletekről pedig a szervező Éltető Lélek Alapítvány Facebook oldalán és az ars-sacra.hu weboldalon is tájékozódhatnak. (A fesztivál programplakátjához kattintson IDE!)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!