Ugrás a tartalomra

Jó gazdaként tesznek az Avasért

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. április 01. péntek 14:40
Az önkormányzat hegygazdákat állít az Avas élére, akik a problémák megoldásában és a javaslatok összegyűjtésében nyújtanak segítséget.
Szopkó Tibor alpolgármester, Veres Pál polgármester, és a két hegygazda: Magyar László és Jacsó Pál. | Fotók: Mocsári László

Egyeztetésre hívta a város vezetése a pincetulajdonosokat és az Avason működő szervezeteket. Két hegygazdát kapott ugyanis a miskolciak kedvenc dombja, az ő feladatkörükre és személyükre derült fény az eseményen.

- Tulajdonképpen koordinátori feladatokat látnak majd el: közvetítjük a pincetulajdonosok és a történelmi Avason tevékenykedő civilszervezetek igényeit a városháza felé – fogalmazott Magyar László hegygazda, aki elsősorban a beruházások összehangolásáért, az utak állapotával kapcsolatos ügyintézésért felel majd.

- A stratégiai célok között egyaránt szerepel a turizmus fellendítése és a helyi lakosság megszólítása is. Fontos, hogy a miskolciak szeressék az Avast, szívesen és minél gyakrabban sétáljanak fel. Ha ez megtörténik, akkor a turisták is számára is egy zsongó, vonzó attrakciót kínálhatunk a város szívében – mondta lapunknak.

A másik hegygazda Jacsó Pál, akinek a fő feladatköre a kulturális rendezvények összehangolása lesz.

- Jogászként azért az ingatlanügyekbe is belefolynék, hiszen sok a gazdátlan és elhanyagolt pince, emellett az önkormányzati ingatlanokra is figyelmet kell fordítani. Az elsődleges célom azonban a közvetítés, az Avason működő civil egyesületek jogi segítése. Minden héten tartunk majd terepbejárást, lesznek fogadóóráink is. Ott leszünk a terepen, a többit pedig az élet eldönti majd – fogalmazott Jacsó Pál.

Veres Pál polgármester a következőképp beszélt a hegygazdákról.

- Sokaknak szívügye az Avas, és vannak jó ötleteik, de azt éreztük, nincs, aki ezeket összefogja. Úgy gondoltuk, célszerű lenne, ha valaki csokorba gyűjtené az arra érdemes kezdeményezéseket, fejlesztési javaslatokat, elképzeléseket, programokat: tehát valóban jó gazdaként tekintene az Avasra. Azt hiszem, ez nem egyemberes feladat, így esett a választás Magyar Lászlóra és Jacsó Pálra, akik régóta részei a terület mindennapi életének.

A városvezető az Avas fejlesztéseit is részletezte.

- Jelen pillanatban is folyik a munka a Horváth-tetőn, valamint a lépcsősorok és egyes útszakaszok is megújulnak. Ezekkel párhuzamosan elkészült a kilátó felújítási terve, szintén az engedélyezési szakaszban van már az Avastető teljes rekonstrukciója. A tervek között szerepel továbbra is a libegő kialakítása, ami az Avastetőt kötné össze a várossal. Nagy örömünkre a református templom már megújult, de a temető rendbetétele – ami az egyházzal közös feladatunk lesz – még előttünk áll. Komoly értéket képvisel az Avas, sok a hasznosítható terület. Azt szeretnénk, hogy valamilyen formában mindez egységet alkosson a Népkerttel – ismertette a város törekvéseit Veres Pál.

További hírek

Olvasnivaló