Ugrás a tartalomra

A jövő vegyészeit keresték

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. május 17. kedd 18:03
Pályaorientációs napon mutatták be a vegyész szakma szépségeit és a pálya nyújtotta lehetőségeket általános- és középiskolásoknak a Miskolci Egyetemen. 
Fotó: Parai Roland


Érdekes kísérleteken és játékos feladatokon keresztül ismerkedhettek a vegyiparral a régió általános-és középiskolás diákjai a Miskolci Egyetemen, kedden. Az eseményt Horváth Zita, a felsőoktatási intézmény rektora nyitotta meg, aki beszédében úgy foglalkozott, néhány éve újraindult Miskolcon a vegyészképzés, ami a következő tanévtől már Kazincbarcikán is elérhető lesz. 

- Az észak-borsodi városban már korábban is volt képzőhelye egyetemünknek, most ezt a hagyományt megkíséreljük újraindítani, megújítani a valós piaci igényeknek megfelelve – mondta el az intézményvezető, aki hozzátette, a képzés iránt folyamatosan nagy az igény az egyetemen. 


A pályaorientációs napon a régió meghatározó vegyipari cégei is bemutatkoztak, amelyek számítanak a fiatal, jól képzett munkaerőre. Egyik ilyen a Kiss-cégcsoport, melynek tulajdonosa, Kiss László a Miskolc Ma kérdésére úgy fogalmazott, térségünkben, a Kazincbarcika-Sajóbábony- Tiszaújváros tengelyen valós karrierlehetőséget nyújt a fiataloknak a vegyipar.

Jelen volt a programon a MOL Petrolkémia is, melynek standjánál duális hallgatók vezették a kísérleteket.  A cégnél hatvan, zömében középiskolás diák tanul jelenleg ilyen formában.

- Számunkra az a legfontosabb, hogy nulladik lépésként mi mutassuk be az érdeklődő az általános iskolás vagy már a középiskola soraiból érkezett fiataloknak, hogy mennyi lehetőség rejlik a vegyiparban – mondta el Dési Viktória, üzleti kiválóságvezető.

Fotó: Parai Roland


A Miskolci Egyetem nem csak házigazdaként jelent meg, hanem vegyipari képzőhelyként is bemutatkozott. Viskolcz Béla, a Műszaki Anyagtudományi Kar Kémiai Intézetének egyetemi tanára úgy fogalmazott, a vegyészképzés éppen három és fél évvel ezelőtt indult el a campuson. „ Specialitásunk az úgynevezett személyre szabott képzés, melynek az a lényege, hogy már az első évfolyamtól kezdve, kettesével, hármasával foglalkozunk a hallgatóinkkal, Ez elsőre furcsának tűnhet, eleinte kevesen is érdeklődtek iránta, azonban az érdeklődés folyamatosan nő, jövőre több mint 50-en fogják kezdeni a szakot Miskolcon" – mondta. 

A bemutatókon csaknem ötszáz általános-és középiskolás diák vett részt a régióból. 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!