Ugrás a tartalomra

Kadétokat képeznek Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. május 25. csütörtök 14:46
Borászati ismeretekről, borkultúráról és a sommelier-tevékenységről is tanulhatnak a jövőben azok a 18 év feletti diákok, akik a Szentpáli iskola turizmus és vendéglátás képzésében vesznek részt, az első kadétok avatását év végére tervezik. Az erről szóló együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá a BOKIK székházában.
Fotó: Mocsári László

A képzésben az István Nádor Borlovagrend, a Miskolci Szakképzési Centrum, a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkarama működik együtt. Ennek keretében az 1999-ben alakult borlovagrend létrehozza saját kadét tagozatát.

A megállapodás célja, hogy a kárpát-medencei, és ezen belül a Miskolc és Bükkaljai borvidék nedűit népszerűsítse, ugyanakkor nem titkolják: szeretnének gondoskodni az utánpótlásról is. Czupper András elnök-nagymester optimista.

- Nyolc-tíz tanulóról van szó, többségüket már megismertük, és elmondhatom: nagy kedvvel állnak a feladathoz, fegyelmezettek, lendületesek. Bízunk abban, hogy mindenki profitál az együttműködésből - mondta, hozzátéve: egyre több olyan boros rendezvénynek ad otthont Miskolc, ahol minőségi szakmai munkára van szükség. Ebből is kivehetik a részüket a képzett fiatalok.

A Szentpáli iskolában a turizmus és vendéglátás szakon oktatják a pincér vendégtéri szakember, és a vendégtéri szaktechnikus diákokat a borászattal kapcsolatos ismeretekre. Szabóné Trum Tünde igazgató elmondta, 18 éven felüli gyerekek kapcsolódhatnak be a programba, amely szélesebb és mélyebb ismereteket ad majd számukra, legyen szó borkultúráról, borászati termékek előállításáról, sommelier-tevékenységről.

A Miskolci Szakképzési Centrum egyre több stratégiai együttműködési megállapodást köt kiemelt partnereivel a duális képzés keretein belül. Molnár Péter főigazgató úgy fogalmazott, az együttműködéssel - a borlovagrend szakembereinek köszönhetően - a plusz képzést vállaló tanulók olyan szakmai többlettudást kapnak, amivel az iskolából kikerülve, a munka világában hasznos és felkészült tagjai lesznek a vendéglátóipari egységeknek.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara húsz éve dolgozik a duális szakképzés kiteljesítéséért. Bihall Tamás elnök kiemelte, az a feladat, hogy a fiatalokat motiválják, és megmutassák számukra: a szakképzés igenis vonzó pálya, megtalálhatják benne a perspektívát. 

- Az együttműködő partnerek kiváló alapot tudnak adni ahhoz, hogy a fiatalok a minőségi vendéglátásban, a borkultúra ápolásában is szerepet vállaljanak - húzta alá.

Az első kadétok ünnepélyes avatása év végén lesz, onnantól viselhetik az István Nádor Borlovagrend kadétja feliratú hímzett francia vállpántot.

További hírek

Olvasnivaló