Ugrás a tartalomra

Kard: Gyors és nagyon határozott válasz kell Putyintól

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 24. szombat 12:37
"Prigozsin kampánya az orosz hadügyminisztérium ellen még éppen csak elkezdődött, a hatalmi logikából kiindulva a lehetséges kimenetelek száma rendkívül alacsonyra esett" - olvasható a Kard facebook oldal bejegyzésében. 

Mint írják, a Wagner szombat reggelre lényegi ellenállás nélkül elfoglalta Rosztovot. Állításuk szerint az ukrajnai műveleteket nem akadályozzák, de így is rendkívül kellemetlen helyzetbe hozták a hadügyet, hiszen a déli front orosz ellátása nagy részben a városon keresztül zajlik. Mostantól Sojguéknak mindenben egyeztetni kell a Wagnerrel a zaporizzsjai katonák ellátásáról. A Wagner jelenleg már Voronyezs irányításáért tesz erőfeszítéseket, ha pedig azt a várost is ellenőrzik, akkor lényegében az egész front ellátása rajtuk fog múlni. Ha a hadügy ezt az állapotot meg akarja szüntetni és nem engednek Prigozsin követeléseinek, akkor fegyverrel kell beavatkozniuk.

A Kard szakértői korábban elképzelhetőnek tartottak egy olyan forgatókönyvet, "miszerint Prigozsin agresszív tirádái a hadügy ellen Putyin válaszát készítik elő arra a helyzetre, ha az orosz hadsereg vereséget szenvedne Ukrajnában. Ebben az esetben Sojgu és Geraszimov lett volna a bűnbak a félresikerült ukrán kampányért. Ez a lehetőség mára lekerült a napirendről, a hadügy megszüntette volna a Wagnert és a zsoldosainak át kellett volna szerződni, amivel lépéskényszerbe hozták Prigozsint. A hadügy lépése aligha történhetett Putyin jóváhagyása nélkül, így a Putyin - Prigozsin összejáték lehetősége mára elhanyagolhatóra csökkent."

A bejegyzésben hozzáteszik, "Putyin tekintélye már így is összeomlóban van, hiszen egyértelművé vált, hogy a Kreml nem képes az orosz hatalmi struktúra korlátlan ellenőrzésére és a rend fenntartására, hiszen az országon belül egy kvázi független katonai erő egyik-napról a másikra képes volt átvenni az irányítást az egy milliós lakosú Rosztov fölött. Erre nagyon gyors és nagyon határozott válasz kell, különben a Moszkva gyarmati uralma alatt élő 200 etnikum némelyikében felléphet a mintakövetés igénye."

Kitérnek arra is, hogy Prigozsin ugyan soha nem kritizálta Putyint, de aligha lehet más az ambíciója, mint hogy ő legyen a következő cár. Ha sikerül a hadügyminisztériumot megtörnie és eltávolítania Sojgut és Geraszimovot, akkor azzal lényegében átveszi az orosz hadsereg irányítását. Ha övé a hadsereg, akkor nincs több kérdés a tekintetben, hogy ki irányítja Oroszországot.

Putyin így lényegében két dolog közül választhat ma délelőtt:
1., önként átadja a hatalmat
2., mindent megtesz, hogy megakadályozza Prigozsint Sojguék eltávolításában

Az elsőre nem sok esély van, a második pedig azt eredményezi, hogy oroszok lőnek oroszokat Oroszországban - zárul a Kard bejegyzése
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!