Ugrás a tartalomra

Képgalériával, videóval is mutatjuk: jól halad a strandépítés Miskolctapolcán

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. június 23. kedd 16:43
A veszélyhelyzet alatt sem állt meg a munka, így még idén elkészülhet a Miskolctapolcai strand második üteme. A fürdőkomplexum műszaki átadását decemberre tervezik. De addig is van munka: hamarosan megkezdik a fürdő parkolójának építését, amihez a jegyző engedélyével és egy környezetvédelmi szakértő javaslata alapján tájidegen fákat vágnak ki – helyükre új fákat és cserjéket ültetnek.

Akác, juhar, közönséges mogyoró, de eperfa és lúc is nőtt a Hejő-patak mentén az évek során. A szakértő szerint ezeknek itt nincs helye. Ráadásul a fák és cserjék – összesen 15 – gátolják a fürdőkomplexum megépítését, így azok kivágására a napokban kért engedélyt a kivitelező. Helyettük legalább 39 fát kötelesek ültetni. Úgy néz ki, védett madarak sem lakják ezeket a növényeket.

– Láttam a terveket, valóban szebb és értékesebb fákkal pótolják a mostani, invazív fákat – fogalmazott Molnár Péter Pál természetvédelmi szakértő, példát is említve: a zöld juharnak semmi keresnivalója egy ilyen területen.

A növények helyére újakat ültet a kivitelező. Az ehhez szükséges engedélyt pedig már meg is igényelték a jegyzőtől. Petruskó Norbert, a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője elmondta, a környezetvédelmi szakember véleményét a jegyző megkapja, csak ezt követően folytatódhatnak a munkák az érintett területrészen.

Bent viszont hónapok óta gőzerővel dolgoznak. A fogadóépületet most még a fekete szigetelés borítja, hamarosan megkapja azonban a modern, szürke burkolatot.

De már azon a hídon is az utolsó munkákat végzik, ami a most épülő komplexumot köti össze az első ütemmel, vagyis a már működő résszel. A fürdő öt épülete közül négy szerkezete már elkészült.

A gyerekek által egyik leginkább várt attrakció elemei egyelőre összeszerelésre várnak. A komplexumban összesen három csúszdán lehet majd a vízbe csobbanni.

Juhász Ákos képgalériája!

Jól kivehető már a kültéri medence alapja is. Az öt épületegyüttesből álló komplexumban egyébként nyolc beltéri és két kültéri medence kap majd helyet.

A Miskolctapolcai strand második ütemének építése jelenleg közel 70 százalékos készültségi szinten áll. A belső medencék alapozása már megtörtént, és a külső medencék kivitelezése is folyamatban van. A szakemberek szerint tudják tartani az eredetileg tervezett határidőt. A csaknem 13 milliárd forintból megvalósuló, négyévszakos komplexum építése a veszélyhelyzet alatt sem állt meg, így a tervek szerint a műszaki átadás idén decemberre várható.

További hírek

Olvasnivaló