Ugrás a tartalomra

Kerüljük el a buktatókat a fogyókúra során! 2. rész

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. január 23. szombat 16:25
Az egyik leggyakoribb hiba, hogy elérhetetlen célokat tűzünk ki magunk elé.
A mozgás lehetőleg olyan legyen, amiben örömét leli az ember. Illusztráció: pixabay

Lefogyni, és kialakítani végre az álomszerű alakot: ez az újévi fogadalmak Szent Grálja – a dohányzásról történő leszokás mellett. Azonban, mint minden hirtelen jött elhatározás esetében, a diétázási kedv is csökken a napok múltával. Általában, ha nem köszön vissza rövid időn belül egy látványosan karcsúbb sziluett a tükörből, az elhatározásunk lanyhulni kezd. Kérdés azonban, hogy szabad-e elcsábulni egyáltalán a gyors fogyás ígéretének? Létezik-e olyan csodadiéta, amivel februárra már el is érhetjük a kívánt testsúlycsökkenést? A témában kétrészes interjút készítettünk dr. Bakó Barnabás belgyógyász-endokrinológussal, az Endomedix miskolci gasztroenterológia központjának orvosával, az alábbiakban a beszélgetés második felét olvashatják.

- Milyen paramétereket kell, érdemes mérni a súly mellett?
- Érdemes beszerezni egy olyan többfunkciós okosmérleget, ami képes a testsúlyon kívül több paramétert is meghatározni. Ilyen pl. a testtömegindex, valamint a testzsír és az izomtömeg százalékos mértéke. A testtömegindex (BMI) fontos mutató, ennek alapján tudjuk eldönteni, hogy valaki orvosi szempontból rendelkezik-e testsúlyfelesleggel (25-30 kg/m2 érték között túlsúlyról beszélünk, 30 kg/m2 fölötti érték elhízásra utal). Fontos paraméter a testzsír százalékos mértéke, hiszen a fogyókúra során ezt szeretnénk csökkenteni úgy, hogy izomtömeget ne veszítsünk. Az izomtömeg megőrzése végett nagyon fontos szempont a fizikai aktivitás növelése (heti 3 x 40-50 perc ajánlott, de rossz edzettségi állapot esetén lehet alacsonyabb időintervallummal kezdeni). A mozgás lehetőleg olyan legyen, amiben örömét leli az ember. Jelentősebb testsúlyfelesleg esetén az ízületek túlterhelése kerülendő, ilyenkor úszás, szobakerékpározás, séta ajánlott. Szerencsés helyzetben van, aki karácsonyra fitneszkarkötőt kapott, ami jól követi a napi lépésszámot, napi 10.000 lépéssel elégedettek lehetünk. A lépésszámlálásra egyébként már egy egyszerű okostelefon is képes, de csak szerényebb pontossággal.
- Mik szoktak lenni tapasztalatai szerint a leggyakoribb hibák, okok, ami miatt az emberek feladják a diétát?
- Az egyik leggyakoribb hiba, hogy elérhetetlen célokat tűzünk ki magunk elé, és az eredmények hiányában meghátrálunk. Van olyan fogyókúrázó, aki eredményesen fogyott, majd a sikereken felbuzdulva elengedi magát, élete visszatér a régi kerékvágásba, emiatt gyorsan visszaszedi a leadott kilókat, akár még többet is. A jojóeffektus akkor különösen veszélyes, ha a fogyókúra során zsír- és izomtömegveszteség jelentkezett, visszahízás során pedig csak a zsírtömeg gyarapodott. Ez esetben a testösszetétel rosszabb lesz, mint a fogyókúra előtt volt. Jó lenne ezt elkerülni. Sok fogyni vágyót megtévesztenek gyors fogyást ígérő csodaszerekkel, „zsírégető” tablettákkal. Ezeknek ne dőljünk be, életmódváltás nélkül a fogyás nem megy! Vannak olyanok, akik étkezési naplót vezetnek, vagy telefonos applikációt használnak, de nem rögzítik az összes bevitt élelmiszert, emiatt a dokumentáció nem tükrözi a valós helyzetet. A férfiakra jellemző, hogy 1-2 üveg sört szívesen megisznak vacsora után, ami eredménytelenné teszi a fogyókúrát. 5 dl sör elfogyasztásával 215 kcal energiát viszünk be, többnyire nem vacsora helyett, hanem vacsora után. Rossz hír, de a fogyókúrázóknak alkoholt sem ajánlott fogyasztani. Fontos szempont az is, hogy az életmódváltást hosszú távra, minimum 6 hónapra tervezzük, néhány hetes felbuzdulásnak nincs eredménye. A kudarc oka lehet a megfelelő motiváció hiánya. Ha a motivációt tudjuk erősíteni, sikeresebbek lehetünk. Előnyösebb testalkat (csinosabb hölgy, izmosabb férfi) az önbizalmat növeli, ami a párválasztásra, párkapcsolatokra is előnyösen hat.

(Fotó: pixabay.com)

- Milyen esetben kérjük szakember véleményét, segítségét?
- Ha változatlan életvitel mellett a testsúlygyarapodás viszonylag rövid idő alatt jelentkezett, gondoljunk arra, hogy valamilyen betegség is állat a háttérben. Ilyen esetben leggyakrabban hormonális hatások (pajzsmirigy-alulműködés, mellékvesekéreg-betegség, várandósság, változó kor) okozzák a testsúlyváltozást. Első lépesben a pajzsmirigyműködést érdemes ellenőrizni (TSH szint), ami egy háziorvos által is kérhető laborvizsgálat. Hormonális rendellenességekkel az endokrinológia foglalkozik, ha ilyen betegség gyanúja felmerül, endokrinológus szakorvoshoz érdemes fordulni.

 

További hírek

Olvasnivaló