Ugrás a tartalomra

Kevés a gyümölcs, komoly drágulásra számíthatunk

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. július 01. szerda 08:56
A gyümölcsök ára várhatóan még a mostaninál is jóval magasabb lehet a gyenge termés miatt, amelyet idén mindössze 500 ezer tonna körüli mennyiségre becsülnek. A kereskedők 30-40 százalékos drágulást prognosztizálnak.

Az élelmiszerek ára májusban átlagosan 8,4 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál: az idényáras termékek (a friss zöldség, és gyümölcsök) majdnem 20 százalékkal drágultak. A júniusi adatok ugyan még nincsenek meg, de a gyenge gyümölcstermés miatt aggasztó lehet a helyzet.

Hunyadi István, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója elmondta, hogy egy átlagos év termésének csak a negyede várható kajszibarackból, de kevesebb lesz őszibarackból, almából, meggyből és cseresznyéből is. A gyenge termés a tavaszi fagy, az aszály, a nyár eleji esőzések és az enyhe tél miatt van. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereinek korábbi becslései alapján gyümölcsből 500 ezer tonnára lehet számítani a korábbi évi átlagos 800-900 ezer tonnához képest – írja a Hellóvidék.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!