Ugrás a tartalomra

A szórakozóhelyek este 11-kor bezárnak

MTI
Utoljára módosítva
2020. szeptember 17. csütörtök 08:43
Van egy haditervünk arról, hogyan védjük meg az időseket és közben hogyan tartsuk fenn az ország működőképességét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Facebook-oldalán közzétett videóban, amelyben beszámolt a kormányülésen hozott döntésekről.

Orbán Viktor elmondta, a kormány döntött többek között a szórakozóhelyek este 11 órakor történő bezárásáról és a koronavírustesztek hatósági árának megállapításáról, így egy tesztért semmilyen jogcímen nem lehet majd 19 500 forintnál többet elkérni.

A kormányülés után, amelyen áttekintették a járványhelyzetet, a miniszterelnök közölte: a kabinet döntött arról is, hogy – miután a koronavírust külföldről hurcolták be – fenntartja a beutazási korlátozásokat. Kötelezővé teszik továbbá a maszk használatát a tömegközlekedés és az üzletek mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Fenntartják a teljes körű látogatási tilalmat is a kórházakban és az idősotthonokban.

Elmondta továbbá: október 1-jétől testhőmérséklet-mérés után lehet belépni az iskolákba a diákoknak és a tanároknak, és csak nekik. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "az első hullámmal szemben csatát nyertünk, most szembe kell néznünk a második hullámmal, most már felkészültebben és tapasztaltabban, ráadásul felvértezve egy nemzeti konzultációval".

A járványügyi szakemberek úgy vélik – folytatta –, hogy a második hullám december-január tájékán éri el a csúcspontját, egészen addig folyamatosan védekezni kell. "Van egy haditervünk, amely arról szól, hogyan védjük meg az időseket, hogyan gyógyítsuk meg a betegeket, és mindeközben, ezzel egyszerre, egy időben hogyan tartsuk fenn az ország működőképességét" - fejtette ki. A miniszterelnök hangsúlyozta: az egészségügyet felkészítették, a védekezéshez szükséges felszerelések, kórházi ágyak, lélegeztetőkészülékek és az ezek működtetéséhez szükséges orvosok, ápolók megfelelő számban rendelkezésre állnak. Sőt, ha kell, akkor a ma több mint tízezer ágyat 2-3-szorosára is tudják növelni, egy vezénylési terv alapján pedig orvosokat és ápolókat is tudnak küldeni a megfelelő helyre – tette hozzá.

Mindenki megnyugodhat – mondta –, mert ha elkapja a betegséget, meg fogják gyógyítani. Orbán Viktor arra kért mindenkit, hogy a saját, de különösképpen az idősek és a betegek érdekében tartsa be a szabályokat. A rendőrséget pedig utasította Pintér Sándor belügyminiszteren keresztül, hogy szigorúan ellenőrizze és tartassa be a szabályokat, és ha kell, büntesse azokat, akik nem tartják be őket – közölte.

"Egyszer már sikerült, most, másodszor is sikerülni fog! Vigyázzunk egymásra!" – zárta videonyilatkozatát a kormányfő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!