Ugrás a tartalomra

Kósa Lajos: „a jövő Miskolcát kell építeni”

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 07. szombat 08:26
A városnak el kell foglalnia azt a helyet, ami az ország harmadik legnagyobb városát megilleti, erre a feladatra pedig Alakszai Zoltán az alkalmas polgármesterjelölt – fogalmazott a Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke pénteken a Gárdonyi Géza Művelődési Házban.
Fotó: Juhász Ákos

Kósa Lajos a megyei polgármesterjelölteknek tartott fórum előtti sajtótájékoztatón elmondta, a megye 106 településén állítanak jelöltet – ezzel messze a Fidesz-KDNP indítja a legtöbb polgármestert. A megye lakosságának mintegy négyötödét tudják elérni.

– Mi azt mondjuk a választóknak, hogy működjünk együtt, támogassanak minket, fogjunk össze az ország építéséért. Az a célkitűzésünk, hogy 2030-ra érje el a magyar átlagtelepülés átlagszolgáltatása és lehetőségrendszere az európai átlagot. Ehhez szövetségkötés és munka kell – mondta a kampányfőnök.

Az ellenzékről szólva aztán kifejtette: ahol úgy látták, hogy politikailag van értelme, ott összefognak a pártok. – Kijelenthetjük azonban, hogy ez az ellenzéki törekvés megbukott, hiszen a 169, tízezer főnél nagyobb lakosságszámú település közül alig 53-ban van valamilyen együttműködés. Ez 30 százalék alatti teljesítmény, ez mindenhol egyes érdemjegy – fogalmazott. Programjuk annyiból áll – folytatta –, hogy megdöntsék az Orbán-rendszert. „Ők nem építkezni, hanem háborúzni akarnak”, fogalmazott. – Választani ráadásul olyan embereket kell, akik alkalmasak egy település vezetésére. Márpedig az ellenzék meglehetősen rossz állapotban van, óriási vereségeket szenvedett el, amit nem hevert ki. Így aztán nem meglepő, hogy nem tudtak olyan jelölteket sem kiállítani, akikről legalább feltételezni lehetne, hogy sikeres városvezetők lesznek. Miskolcon is ez a helyzet.

„A Földes igazgatója akkor lenne jó választás, ha az igazgatói munkája alatt a gimnázium soha nem látott magasságokba szállt volna. Ehhez képest ma a középmezőny alján szerepel az iskola. Ez méltatlan az intézményhez, méltatlan a városhoz. Én nagyon óvok mindenkit attól, hogy Miskolcot ilyen kézbe adják. Ráadásul lehet tudni, hogy átverés, hiszen igazából itt Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett ellenzék jelöltjéről van szó, némi fügefalevéllel ellátva”, fogalmazta meg véleményét Kósa Lajos.

A kampányfőnök végül kiemelte: a jövő Miskolcát kell építeni, a városnak el kell foglalnia azt a helyet, ami az ország harmadik legnagyobb városát megilleti. – Egy gyarapodó, fejlődő, fiatal és nagyratörő Miskolc a cél. És ennek a városnak egy fiatal, de már komoly tapasztalatokkal rendelkező jelölt lehet a vezetője. Én azt mondom, hogy válassza mindenki a fejlődést, a gyarapodást, az építkezést, és ne a gyűlölködést és háborúskodást – zárta Kósa Lajos.

Bánné Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke, a Fidesz-KDNP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listájának vezetője, elnökjelöltje elmondta, egy tapasztalt polgármesterekből, jogi, gazdasági és oktatási szakemberekből álló listát állítottak össze. Programjukban a területi és ágazati egyenlőtlenségeket igyekeznek kiküszöbölni.

– Az elmúlt pénzügyi ciklusban több százmilliárd forint érkezett a megyébe, sok vállalkozás tudott ezáltal megerősödni. Továbbra is az a cél, hogy minél több fejlesztési forráshoz jussunk – hangsúlyozta.

Alakszai Zoltán úgy fogalmazott, hogy bár a Fidesz-KDNP polgármesterjelölt személye változott Miskolcon, a választás tétje ellenben egyáltalán nem: továbbra is az a kérdés, hogy tudják-e folytatni a Kriza Ákos által megkezdett munkát – vagy a város visszatér a 2010 előtti időszakhoz, és visszatérnek a hatalomba azok, „akik 2010 előtt Miskolc fejlődését nagymértékben gátolták, és a várost gyakorlatilag a csőd szélére sodorták” – hangoztatta a kormánypárti polgármesterjelölt.

Az elmúlt évek fejlesztéseiről szólva kiemelte a „kiváló együttműködést” Magyarország kormányával. – Több mint kettőszáz projekt fut jelenleg is Miskolcon, ezek befejezése az elsődleges feladat, de számos új kihívás is áll előttünk – mutatott rá. – Azt a fejlődést, amit most már minden miskolci és minden ide érkező turista láthat, még inkább érezhetővé kell tennünk. Ez a mi programunk – mondta el Alakszai Zoltán, aki szerint „Miskolc akkor fog fejlődni, ha együtt tud működni a kormánnyal, de felelősségünk van a környező települések fejlődésében is. A város és a megye sorsa össze van kötve, csak együtt és egységben tudunk előre lépni”.

További hírek

Olvasnivaló