Ugrás a tartalomra

Kreativitás és csapatmunka – Idén is FIRST LEGO League verseny Miskolcon

Miskolc Tv/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. január 12. vasárnap 12:36
Szombaton rendezték meg Miskolcon a FIRST LEGO League robotépítő és programozó verseny regionális fordulóját. A tét, a közép-kelet-európai elődöntőbe jutás volt. Hetven diák és tanár készült hónapokon keresztül a megmérettetésre, ahol idén hat csapat mérte össze tudását. Az idei jelszó a városépítés volt.
Végh Csaba képgalériája!

A csapatok Miskolc és a régió általános és középiskoláiból kerültek ki. Összesen hetven diák és tanár készült hónapok óta erre a megmérettetésre, sok önálló munkával és gyakorlással, hiszen a győztes csapat Közép-Kelet-Európa legjobbjaival mérheti majd össze tudását.

Különböző iskolák tanulói vegyesen alkottak csapatokat a versenyen. Boda Marci csapata is különböző iskolák diákjaiból állt. A legtöbben a Földes Ferenc Gimnáziumból jöttek, ő személy szerint pedig a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tanulója. – Ahogy elkezdődött a tanév szeptemberben, már mi is elkezdtünk ezzel a versennyel foglalkozni. Kétszer találkoztunk egy héten, illetve minden második héten szombaton egy egész napot töltöttünk együtt. Ez már a negyedik év, hogy a robotikával foglalkozom – fogalmazott.

Mint mondta itt Miskolcon már harmadik éve rendezik meg a verseny regionális fordulóját, azóta minden évben indulnak a csapattal. – A robotika nagyon fontos szakterület lesz az elkövetkező 20-30 évben, úgyhogy megéri ezzel foglalkozni, már ilyen korban is – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak. 

Marci és csapata egy navigációs applikációval segítenék az emberek parkolását, hiszen – mint mondták – manapság nagyon nehéz parkolóhelyet találni.

Volt olyan csapat is, akik az emberek aktivitását megfigyelő applikációt fejlesztettek ki – „Az okos ház és az ember” címmel mutatták ezt be. Bereczki Anna Éva, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon tanulója elmondta, augusztus óta készültek a versenyre. „Mindig is érdekelt a robotika és a technológia” – nyilatkozta a fiatal lány.

„Ha végignézünk a fiatalokon, akik itt vannak, akkor megérthetjük a verseny létrejöttének motivációját” – fogalmazott Orosz Tamás, a BPI Group Hungary Kft. (Remy Miskolc) gyárigazgatója. – Ezek a gyerekek nemcsak robotot építenek, hanem heteken, hónapokon keresztül kutatnak, itt előadják azt, melyekből a cégek, vagy a város is profitálhat a jövőben – mondta. „A gyerekeket rá kell szoktatnunk arra, mi a kreatív gondolkodás, így amikor majd becsöppennek a munka világába, már nem kell ezt külön megtanulniuk, hanem teljesen természetes lesz.”

Idén a városépítés volt a verseny jelszava. A csapatoknak meg kellett mutatniuk, hogyan képzelik el a jövő városát, azt, hogyan lehet a városokat élhetőbbé tenni. Ezeket az ötleteket pedig később akár meg is valósíthatja a város.

2017 óta rendezik meg ezt a versenyt Miskolcon. A BPI Group Hungary Kft. (Remy Miskolc) gyárigazgatója elmondta: azért fogtak ebbe bele, mert úgy gondolják, ez a jövő.

A verseny legnagyobb díja az összesített eredmények alapján odaítélt FLL Champion kupa, amelynek győztese képviselheti a miskolci régiót a közép-kelet-európai elődöntőbe Lengyelországban, ahonnan a legjobbak egy németországi európai döntőbe jutnak tovább. A végállomás pedig Amerika lesz, ahol a 80 ország mintegy 100 ezer versenyzőjéből kiválasztott legjobb csapatok vesznek majd részt, és egy hatalmas fesztivál keretein belül mutatják meg tudásukat.   

Az esemény szervezője a Miskolc Város Önkormányzata és a BPI Group Hungary Kft.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!