Ugrás a tartalomra

Látni és látszani - Életet menthet a láthatósági mellény és a biztonsági öv

Miskolc TV / Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. január 24. kedd 15:35
A korábbi évekhez képest sokat javult Borsod-Abaúj-Zemplén baleseti statisztikája 2022-ben, országos szinten is az elsők között van vármegyénk. A rendőrség a szabálysértések, balesetek megelőzésére helyezi a hangsúlyt, és felhívja a figyelmet a biztonsági öv, valamint a láthatósági mellény használatára.

A Miskolc Televízió Kilátó című magazinműsorának volt vendége a napokban Varga János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőrfőkapitányság Közlekedésrendészeti osztályának vezetője. A tavalyi évet értékelve az osztályvezető elmondta, közlekedésbiztonsági szempontból kiváló évet zárt vármegyénk. Hetvennel kevesebb közlekedési baleset történt 2022-ben, mint a korábbi években, ez 10%-os javulást jelent, sőt, országos szinten is az elsők között vagyunk eredményesség tekintetében.

Varga János felidézte, tavaly év elején hirtelen megugrott a balesetek száma, akkor döntött úgy a rendőrség, hogy mindenképpen közbe kell avatkozni és megállítani a tendenciát. Összeállítottak egy feladattervet, amelyben a főbb baleseti okokra fókuszáltak.

- A balesetek 70 százaléka öt fő ok miatt következik be: az elsőbbség meg nem adása, az irányváltoztatás, a kanyarodási szabályok be nem tartása, a biztonsági öv nem használata, valamint az ittas vezetés – sorolta Varga János. - A feladattervbe a megye összes rendőrkapitányságát bevontuk, a hangsúlyt a szabálysértések megelőzésére, kiszűrésére helyeztük. Az intézkedés hatására csökkent a balesetek száma: kevesebb súlyos vagy könnyű sérüléssel végződő baleset történt – mondta az osztályvezető. Anyagi káros balesetből 3850 történt megyénk útjain 2022-ben.

Hozzátette, heti szinten 150 ittas vezető kerül a hatóság látókörébe, de egyre több a bódult járművezető is. A korábbi években a balesetek 15 százaléka ittas vezetés miatt történt, tavaly ezt a mutatót is sikerült 10 százalék alá csökkenteni.

Az eddigi idei eredményekről beszámolva Varga János elmondta: január közepén egyetlen nap alatt 20 baleset történt a megyében, ebből 3 volt személyi sérüléses, 17 pedig anyagi káros. Ez betudható az időjárásnak is, az esős időszakban a balesetek száma is megszaporodik. Két gyalogost is gyalogátkelőhelynél ütöttek el ugyanazon a napon, egyiküket Sajószentpéteren, másikukat pedig Miskolcon.

- Az észlelhetőségre nagyon felhívom a figyelmet. A sötétben, láthatósági mellény vagy fényvisszaverő hiányában közlekedő gyalogosok nagyon nehezen észlelhetőek – hangsúlyozta a Közlekedésrendészeti osztály vezetője. - Látni kell és látszani kell! A gyalogosok gyakran nem viselik a láthatósági mellényt, sötétben, forgalomban, az úttesten közlekednek, annak ellenére, hogy járda van az út mellett. Attól, hogy a gyalogos úgy gondolja, hogy látja a járművet, nem biztos, hogy a gépkocsivezető is észleli a gyalogost – nyomatékosított Varga János. Mint mondta, Miskolcon tavaly 68 olyan baleset történt, ahol a gyalogos szerepet játszott, akár okozóként, akár sértettként.

Varga János felhívta arra is a figyelmet, hogy az autó hátsó ülésén helyet foglaló utasok is minden esetben kapcsolják be a biztonsági övüket. Gyakran előfordul, hogy a balesetkor a gépkocsivezető és a mellette ülő utas benn marad a járműben, a hátul ülők pedig kirepülnek a kocsiból.

- Legutóbb december 28-án, az M30-as autópályán, Arnótnál történt egy baleset, ahol lehaladt a gépkocsi az útról, majd felborultak, és a hátsó ülésen helyet foglaló hölgy kirepült az autóból. A gépkocsi összenyomta a testét és életét vesztette a helyszínen – idézte fel. Hozzátette: saját életét veszélyezteti az, aki nem kapcsolja be a biztonsági övet.

 

További hírek

Olvasnivaló