Ugrás a tartalomra

Ön lemondta volna az esküvőjét?

Répássy Olivía
Utoljára módosítva
2020. június 29. hétfő 09:20
Aki megszervezte már saját esküvőjét, tudhatja, hogy hosszú út vezet a tökéletes naphoz, hiszen minden apróságra oda kell figyelni, és ehhez hónapokkal előtte el kell kezdeni az előkészületeket. Mit érezhettek azok a párok, akiknek közbeszólt a pandémia?
(Fotó: pixabay.com)

Hangó Viola megijedt, mikor megtudta, hogy nem lehet esküvőket tartani. – Nem mondtunk le semmit, mert a párom megnyugtatott, hogy augusztus 14-ig úgyis elül a vihar. És milyen jól tettük, pedig én már bepánikoltam. Száz vendéget várunk rá, és már három évvel ezelőtt kitűztük az időpontot. A polgári esküvőre idén február elején jelentkeztünk be, de az egész eseményt már két éve szervezzük.

Molnár Eszter úgy nyilatkozott, a bizonytalanság volt a legrosszabb. – Augusztus 29-én tartjuk meg párommal az esküvőnket, amit nyolcvan fősre terveztünk. Erre „ceruzásan” már tavaly szeptemberben beírattuk magunkat. Amit a korlátozások bejelentésekor éltem át, azt nem kívánom senkinek: bizonytalanság, szomorúság és csalódottság. Azt beszéltük, legyen egy B időpontunk is, hiszen készültünk rá lelkileg, munkánk van benne, és nagyon sok pénzt adtunk már előlegre.

A korlátozások miatt valamelyest csökkent a tervezett házasságkötések száma. Az elmúlt év azonos időszakában, tehát március 16. és május 21. között ugyanis száznyolcvannégy jegyes emelte magasabb szintre kapcsolatát. A veszélyhelyzet kihirdetése után azonban ettől kevesebb, százharmincnyolc pár kelt egybe szűk családi körben a Városház téri házasságkötő teremben. Ezeknek az esküvőknek a harmada eredetileg külső helyszínen lett volna. Sokan őszre vagy jövő nyárra halasztották a ceremóniát, hogy majd jelentősebb számú vendéget fogadhassanak. Több vidéki pár is visszamondta miskolci esküvőjét, hogy azt átvigyék saját településükre.

A korlátozások további enyhítése után, miszerint június 1-től már van lehetőség maximum kétszáz fős lagzira, egyre többen érdeklődtek a házasságkötésekkel kapcsolatban. Május közepétől a házasulandók ismét kérték esküvőjük helyszínének módosítását, vagy a halasztott időpontot hozták előbbre.

Eddig a nyári hónapokra, augusztus 31-ig kettőszázkilencvenegy házasságkötési szándékot jelentettek be a polgármesteri hivatalba, ezekből  kettőszázhármat terveznek a házasságkötő terembe, külső helyszínre pedig nyolcvannyolcat.

Ez a szám idén is hasonló, mint az elmúlt években: a nyári hónapokban pedig jóval magasabb az év egyéb időszakához képest.

Házasságkötéseket egyelőre még mindig csak kétszáz fő alatt lehet tartani, ami a házasságkötő teremben a védőtávolság miatt ötven főt jelent.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!