Ugrás a tartalomra

Líbián túl – újra itthon a Spider

Bódogh Dávid / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2023. szeptember 28. csütörtök 12:26
Hazaérkeztek Líbiából a magyar kutató-mentő szervezetek tagjai, köztük a Miskolci Spider Mentőcsoport is. 
Fotók: Mocsári László

Mint ismert, szeptember 11-én természeti csapás érte a líbiai Derna kikötővárosát. A pusztító vihar miatt a város mélyen fekvő részeit a tengertől elzáró gátak átszakadtak, így a tengervíz elöntötte a települést. A katasztrófában több mint tizenötezer ember vesztette életét.

A helyiek segítségkérését követően a líbiai hatóságok a Hungary Helps program révén azonnal felvették a kapcsolatot a magyar civil kutató-mentő szervezetekkel, amelyek közül öt vállalta a hosszú és fáradságos utat. A miskolci Spider két tagja is részt vett a mentésben. A magyarok elsősorban elhunytakat kerestek, és több mint száz holttestet találtak. Már az odavezető út is napokig tartott – ez is megviselte a harminchét fős csapatot és a három kutyát.

Lehoczki László hivatalos Facebook-oldalán folyamatos információkat tettek közzé a mentés aktuális állapotáról és a folyamatokról. Ahogy a Spider Mentőcsoport Borsod vármegyében és hazánkban is ismert vezetője, Miskolc díszpolgára írta: remekül, összehangoltan dolgozott kint az összes magyar mentős, és ami nagyon fontos, hogy figyeltek egymásra.


- Az volt a feladatunk, hogy a megmaradt épületrészekben a halottakat és azok testrészeit megkeressük. Igazából már nem számítottunk túlélőre – foglalta össze a szakember, aki a Miskolc Televízió stábjának szerdán elmondta még: a munka komplikált volt, és több napon keresztül tartott. A mentést az árvíz után maradt iszapréteg és az időjárás is nehezítette, miután a katasztrófa sújtotta területen a sárlavinával, sőt, a 35-40 fokos meleggel és a 96 százalékos páratartalommal is meg kellett birkózniuk.

A mentésben Hope és Nózi is segített. A mentőcsoport kutyás kutatójától megtudtuk: nem csak az emberek számára volt nehéz a terep, a két kutya számára is kihívásnak bizonyult a munka. 

- Az iszap alatt törmelékek voltak, vagyis még csak nem is egy egyszerűbb, puhább iszapréteg, amit megszurkálva fel tudtuk volna mérni az alatta lévő helyzetet, hanem vastag betontörmelékek, téglák, vasbetonok, amik nagyon megnehezítették a munkát és így a kutyák szaglását is – számolt be Binda Nikoletta, hangsúlyozva: hatalmas területet kellett átkutatniuk, így reggeltől estig dolgoztak a romok között.

A magyar csapat a napokban érkezett haza. A miskolciak saját költségükön utaztak ki a katasztrófa sújtotta Dernába. A csütörtöki közgyűlés napirendje előtt Veres Pál köszönetet mondott Lehoczki Lászlónak és Binda Nikolettának, valamint mentőkutyáiknak. A polgármester szerint a Spidert a város saját hőseinek tekinti, és megbecsüli őket.

Munkájukat a Miskolci Spider Mentőcsoport és Mancs Követőiért Alapítványon keresztül lehet segíteni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!