Ugrás a tartalomra

Meghatározták az irányt

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. július 26. hétfő 21:32
A város vezetése 12 tulajdonos cég képviselőivel egyeztetett a DAM jövőjéről. A vasgyári területtel kapcsolatban a '90-es évek óta nem történt érdemi előrelépés. A mostani megbeszélés a lehetőségekről és a problémák feltárásáról szólt.

Veres Pál polgármester kifejtette, hogy a jövőbeni tervek között szerepel az iparterület infrastrukturális fejlesztése, az út- és vasúthálózat felújítása, az épületek rehabilitációja, azonban konkrétumokról nem lehet addig beszélni, amíg nem történik meg a megfelelő háttérelemzés.

– Tudnunk kell, hogy mely területeket milyen módon lenne érdemes fejleszteni. Ha szeretnénk a DAM-ot kiajánlani, értékesítésre alkalmassá kell tenni. Ennek azonban vannak feltételei.

Fotó: Juhász Ákos

A nehézségekben is osztoznak

A DAM-on belül jelenleg 158 különböző cég üzemel, amik osztatlan, közös formában birtokolják a területet. A piacon való érvényesüléshez állandó fejlesztésekre lenne szükség, ez azonban szinte lehetetlen ebben a tulajdoni formában, hiszen a változtatásokhoz minden tulajdonosnak hozzá kell járulnia. Sokan egy irányba eveznek, de vannak olyan vállalkozások is, amik más érdekek mentén gondolkodnak, és olyanok, amelyek mögött kusza, szinte kibogozhatatlan tulajdonosi szálak húzódnak – például örökösödési eljárás miatt. Ezért az első lépések között szerepel a mostani osztatlan tulajdonosi forma megváltoztatása.

– Szép számmal érdeklődnek nálunk különböző befektetők, akiket a barnamezős vagy rozsdaövezetekben történő fejlesztések is érdekelnek. Ilyenkor elmondjuk, hogy a városban van a Digép és a DAM: ezeken a helyeken működnek eredményes cégek, amiket egy romhalmaz vesz körül. Amikor pedig a befektetők értesülnek a 158 kézben lévő osztatlan közös tulajdonról, akkor egyből elhatárolódnak a további tárgyalásoktól. Főleg úgy, hogy vannak a területen vállalkozások, amik láthatóan sem fejlesztési céllal, sem szándékkal nem rendelkeznek. Ahhoz, hogy külön fejlesztésekbe lehessen kezdeni bizonyos területeken, jogi megoldást kell találni a tulajdonviszonyok rendezésére – tette hozzá a városvezető.

A tulajdonosok kifejtették: azt várják az önkormányzattól, hogy jelöljön ki egy koordinátort, akihez lehetne fordulni, és aki foglalkozna ezzel a kérdéssel.

Műemlékvédelem

A DAM-mal kapcsolatos helyzetet bonyolítja, hogy a DAM több épületét is ipari műemlékké, vagy helyi védettségűvé nyilvánították, amelyekre speciális feltételek vonatkoznak.

– Azt gondolom, vannak valóban jobb sorsra érdemes csarnokok, ezeket érdemes megóvni. Az alapvető elképzelésünk az ipari hasznosítás, de lehetőségként számolunk azzal a lehetőséggel is, hogy teljesen új funkciókat kapjanak bizonyos épületek. Az egyedi gépgyár csarnoka például fesztiválhelyszínként vagy rendezvényközpontként is hasznosítható lehetne.

A tulajdonosok közül többen szorgalmazták az egyeztetésen a 6-os kapu megnyitását, míg mások az úthálózat rendbetételét javasolták és a portásrendszer átalakítását. A mostani találkozáson döntések nem születtek; egyfajta előkészítő lépés volt. A város közelebbről is megismerte a DAM cégeinek helyzetét: megfogalmazták a szándékot és szembesültek a megvalósítást gátló nehézségekkel is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!