Ugrás a tartalomra

Megkezdődött az idei középiskolai felvételi

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 23. szombat 11:09
Délelőtt tíz órakor kezdődött el az általános iskolások központi írásbeli felvételije a középiskolákban. Három miskolci gimnázium igazgatóját kérdeztük meg, miben más most az idei felvételi eljárásrend.
Központi középiskolai felvételi a Lévay Gimnáziumban. (Juhász Ákos képgalériája)

Molnár Tünde, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium igazgatója elmondta, a vírushelyzet miatt már sokat változtattak a diákok iskolalátogatási szokásain. – Belépéskor megmérjük minden gyermek hőmérsékletét, és arra kérjük őket, hogy fertőtlenítsék a kezüket. Az intézménybe csak maszkban léphetnek be a szüleik nélkül. Mindezt országos szinten döntötték el, mint ahogy azt is, hogy a felvételin éppúgy, mint az érettségin, csak tíz diák ülhet egy teremben. A maszk kötelező a folyosókon, az írásbeli alatt azonban csak ajánlott. Mivel nyolc és négy évfolyamos képzésünk van, már tízévesek is részt vesznek a felvételin, őket tanárok várják a két bejárat egyikénél, majd felkísérik a terembe – sorolta a szabályokat az igazgató, aki hozzátette, a felvételire jelentkezők számában nem érzékelnek változást. – December elején még csak a központi írásbelire kellett jelentkezniük az általános iskolásoknak, a konkrét iskolamegjelölésre csak februárban kerül sor, így még nem tudjuk, mennyien szeretnének továbbtanulni intézményünkben. Ebben a tanévben hagyományos nyílt napot nem tudtunk tartani, csak online nyílt lehetőségünk felvenni a kapcsolatot leendő diákjainkkal. Internetes csatornáinkon tettünk közzé videókat, amelyek bemutatják intézményünket, a választható szakokat és a diákönkormányzat programjait. A linket elküldtük a miskolci általános iskoláknak, hogy ha módjuk van rá, akár osztályfőnöki órán mutassák be tanulóiknak – mondta Molnár Tünde.

Ugyanez lesz az eljárás a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban, valamint a Földes Ferenc Gimnáziumban is. Ábrám Tibor, az egyházi intézmény igazgatója elmondta, náluk több, mint kétszázan írják meg a felvételit. – Huszonegy tanteremmel készültünk. Természetesen azt még nem tudjuk, mennyien jelentkeznek majd hozzánk, de igyekeztünk tartani a kapcsolatot az általános iskolák diákjaival. Novemberben két online nyílt napot is szerveztünk, ahol a kitűnően felszerelt stúdiónkban tartottunk tájékoztatást. Sok információ szerepel a honlapunkon is, sőt, jövő szerdán, azaz 27-én lesz még egy betekintési lehetőség iskolánkba. Délután 5-től este 7-ig a Zoom-csatornán keresztül kérdezhetnek is a diákok vagy a szülők – számolt be Ábrám Tibor.

A Földes Ferenc Gimnázium megbízott igazgatója szerint intézményüket több négyosztályosba jelentkező veszi igénybe idén a központi írásbeli felvételin. – Alapvetően nincs nagy létszámváltozás. A különbség inkább csak azért lehet, mert a diákok a lakóhelyükhöz legközelebb eső középiskolát választják a vizsga megírásához az utazási körülmények miatt. A felvételire mindent gondosan kitábláztunk a folyosókon. Most több tanár és diák segíti majd az ide érkezőket, hiszen az iskolába nem engedhetjük be a szülőket, akiknek a szabályok értelmében még az épület előtt sem lehet csoportosulniuk. A legfontosabb a gyerekek és a dolgozók egészségének biztonsága – hangsúlyozta Fazekas Róbert.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!