Ugrás a tartalomra

Megszületett a megállapodás – sztrájkolhatnak a MIÓVI dolgozói is

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. január 28. péntek 19:01
Megállapodott az önkormányzat a szakszervezetek képviselőivel a kétórás figyelmeztető sztrájk alatti elégséges szolgáltatásokról csütörtökön. Ennek értelmében a MIÓVI összes tagintézményben sztrájkolhatnak az óvodapedagógusok, a gyermekfelügyeletet viszont mindenhol biztosítani kell.

Fotó: Juhász Ákos

Ahogyan az ismert, kétórás országos figyelmeztető sztrájkot szervez január 31-ára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). A munkabeszüntetést azért kezdeményezték, mert az alacsony ágazati bérek miatt országszerte egyre nagyobb a pedagógushiány. A problémára korábban demonstráción is felhívták a figyelmet, a sorozatot éppen Miskolcról indította a PDSZ.

Figyelmeztető sztrájk a Miskolci Integrált Óvodai Intézmény (MIÓVI) székhelyóvodájában és 31 tagintézményében is lesz, az elégséges szolgáltatásokról többször is tárgyaltak a szakszervezetek képviselői Varga Andreával, Miskolc humánügyekért is felelős alpolgármesterével. Csütörtökön megállapodás született az ügyben. Ennek legfontosabb eleme az, hogy bár a helyhatóság mint fenntartó támogatja az érdekképviseletek céljait, a MIÓVI minden tagintézményében biztosítani kell a gyermekfelügyeletet a munkabeszüntetés két órája alatt is.

Makár Barnabásné, a PSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezet Óvodai Tagozatának elnöke a minap.hu-nak azt mondta, az alacsony bérek miatti óvónőhiány már most érezteti hatását: a dolgozók elégedetlenek, túlhajszoltak, mivel kevesen vannak, és rengeteg a túlmunka. Ehhez jön még a szintén rengeteg adminisztráció. Attól félnek, hogy ha nem sikerül felhívni a kormány figyelmét a problémára, a helyzet tovább fog romlani.

Kopogtat az óvónőhiány

– Felméréseink és a visszajelzések alapján nagyon sok szülő támogat minket, hogy január 31-én csak 10 után, vagy egyáltalán nem viszik óvodába a gyermekeiket, így viszonylag egyszerű volt megszervezni és az intézményekkel egyeztetni az előzetes tárgyalásokon az elégséges szolgáltatások megoldását, vagyis a gyermekmegőrzést – mondta a szakszervezeti vezető.

Elmondta még azt is: tagintézményenként eltérő a sztrájkhoz csatlakozók száma, van, ahol szinte az egész óvoda csatlakozik, máshol szinte senki. „A tapasztalatunk az, hogy bár a kollégák tisztában vannak vele, hogy az óvodavezetéssel jól tudunk együttműködni, még mindig nagy közöttük a félelem” – tette hozzá a tagozatvezető.

Az akció támogatottságát növelheti az is, hogy a sztrájkbizottságot a PDSZ és a PSZ közösen alakította meg múlt év októberében. „Ez egy óriási jelentőségű tény, ami azt is jelzi, hogy nagyon-nagy a probléma, és előrevetíti a közeljövő nehézségét, vagyis, hogy lassan ott tartunk, nem lesz, aki a szakmánkban dolgozzon” – mondta lapunknak Kulcsárné Szabó Katalin, a PDSZ Északkelet-Magyarországi Regionális Választmányának tagja.

Kulcsárné Szabó Katalin, Makárné Barnabásné és Varga Andrea. Fotó: Juhász Ákos

Az ellátást biztosítani kell

A problémával óvodafenntartóként Miskolc önkormányzata is tisztában van. A MIÓVI is jelentős problémákkal küzd, hiszen az alacsony bérek következtében nagyon kevés fiatal, pályakezdő óvodapedagógussal tudnak szerződést kötni – mondta el Varga Andrea alpolgármester, aki hozzátette: nem miskolci jelenségről van szó, az ország összes nagyvárosa ezzel küzd.

– Mégis, fenntartóként számunkra az volt a legfontosabb, hogy a gyerekek ellátása biztosítva legyen, hiszen nem alakulhat ki olyan helyzet, hogy egy miskolci polgár azért ne tudjon dolgozni menni, mert nincs felügyelet a gyermeke számára. A szakszervezetek teljesítik feltételeinket, így a megállapodás is megszülethetett a figyelmeztető sztrájk idejére – mondta el az alpolgármester, aki hozzátette: bár a sztrájktörvény szerint a munkabeszüntetés idejére alapesetben nem jár bér, a fenntartó dönthet ettől eltérően is. Miskolcon pontosan ez történt, az önkormányzat a sztrájk két órájára is biztosítja a munkabért azoknak, akik csatlakoznak az akcióhoz.   

– Amennyiben a január végi munkabeszüntetés eredménytelen lesz, a március 16-ára tervezett sztrájkkal kapcsolatban újabb tárgyalásokat kell majd lefolytatni az érdekképviseletekkel – emelte ki Varga Andrea.

A szakszervezetek képviselői végül arra hívták fel a figyelmet, hogy a követeléseikkel kapcsolatos tárgyalások a következő napokban is folytatódnak az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Plusz csavar az ügyben, hogy az EMMI egy korábbi közleményében úgy fogalmazott, hogy „a hétfőre meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs erről jogerős bírósági döntés, a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába".

Erre válaszul a sztrájkbizottság bírósághoz fordult, amely mindeddig végzést nem hozott az ügyben. A sztrájk elmarad, ha megoldás születne az ügyben, illetve akkor is, ha nem születik végzés, vagy a bíróság nemleges döntést hozna. A két szakszervezet képviselői ezért azt javasolják a szülőknek, hogy a következő napokban kísérjék figyelemmel az országos és a helyi televíziók, rádiók, hírportálok  híradásait.

Frissítés
Péntek délután, cikkünk megjelenését követően aztán mégis döntés született, eszerint lehet figyelmeztető sztrájk hétfőn. 

A két érdekvédelmi szervezet Facebook-oldalán azt közölte: „A bíróság nekünk adott igazat az elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Ez egy elsőfokú bírósági végzés.”

Bejelentették azt is a bíróságnak, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy jogerőre emelkedik-e a végzés hétfőre.

A szakszervezetek a következőket kérik
A pedagógusok további 45 százalékos béremelésben részesüljenek!
Valódi pedagógus-életpályára van szükség!
A heti kötelező óraszám 24 órára csökkenjen!
Az osztályfőnöki funkció heti 2 órával számítson bele a heti kötelező óraszámba!
A pedagógiai asszisztensek gyermekfelügyelettel töltött heti óraszáma maximum 35 óra legyen!
A kormány érdemben működtesse az oktatás területén a szakmai és érdekképviseleti fórumokat!

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!