Ugrás a tartalomra

Megválasztották Olaf Scholzot Németország kancellárjának

minap.hu//MTI
Utoljára módosítva
2021. december 08. szerda 11:15
A 736 fős parlamentben 707 képviselő vett részt a kancellárválasztáson, és 395-en támogatták a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusát. Ez 26-tal több a minimálisan szükséges 369-nél.

Olaf Scholz a második világháború utáni Németország kilencedik - és negyedik szociáldemokrata - kancellárja. Elődje, a 2005-ben hivatalba lépett Angela Merkel négy ciklus - 5860 nap - után, önként távozik a tisztségéből.

Az új kancellár megválasztása után majd Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök hivatalában átveszi megbízólevelét - ezzel az aktussal száll át rá a kancellári jogkör - majd a Bundestagban leteszi hivatali esküjét.

Olaf Scholz kormányát az SPD, a Zöldek és liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalíciója alkotja. A minisztereket a szövetségi elnök nevezi ki, majd ők is leteszik a hivatali esküt a Bundestagban, ugyancsak szerdán.

A Scholz-kormány 2005 óta az első szociáldemokrata vezetésű kormány Németországban, és az első olyan kormány az ország második világháború utáni történetében, amelyet három partner alkot.

Borítókép: Olaf Scholz; Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke
-