Ugrás a tartalomra

Mi vár a Miskolci Egyetemre? Válaszolnak a rektorjelöltek

Kujan István
Utoljára módosítva
2020. május 27. szerda 14:47
Megkezdődött a rektorválasztási folyamat a felsőoktatási intézményben.

Ketten pályáztak a pozícióra: Piskóti István, a Marketing és Turizmus Intézet egyetemi tanára, Szikszó alpolgármestere, valamint Horváth Zita, a Történettudományi Intézet egyetemi tanára, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Motivációjukról, terveikről, víziójukról kérdeztük őket.

Mindkét jelölthöz ugyanazokat a kérdéseket intéztük, és arra kértük őket, hogy maximum 3500 karakterben foglalják össze gondolataikat.

A kérdéseink az alábbiak voltak:

  • Mi motiválta, hogy pályázzon a rektori tisztségre?
  • Hogyan pozícionálná jelenleg a Miskolci Egyetemet?
  • Az új fenntartói „környezetben” milyen lehetőségeket lát az intézmény előtt? Mire lehet építeni, és miben kell előre lépni?
  • Milyen jövőképet lát a Miskolci Egyetem előtt?

Felkészült az izgalmas átmenetre

Piskóti István úgy fogalmazott, egyértelműen az alapítványi fenntartásra, a „kvázi magánegyetemi” – azaz egy rugalmasabb, egy piacibb, de szigorúbb teljesítmény-elvárású – működésre áttérés, az újra-pozícionálás irányítása motiválta.

– Marketing szakmám révén nemcsak oktatóként, kutatóként, hanem tanácsadóként, szakértő tervezőként számos hasonló esetben formáltam nagy, nemzetközi és hazai cégek tulajdonosi, stratégiai átalakulását, valamint oktatási, kulturális intézmények, városok stratégiai útkeresését – tette hozzá. – Az egyetemen eltöltött 35 év alapján úgy gondolom, felkészültem arra, hogy sikerre vigyem az átmenetet.

Új stratégiai irányok kellenek

A Miskolci Egyetem egy nagy hagyományú, sok-sok sikert elért, stabilan, universitas jelleggel működő, de versenyképességében sérülékeny intézmény véleménye szerint. – Nem a legismertebb, nem a legerősebb márka. Ha az egyetem a jövőjét relatíve önállóan szeretné irányítani, formálni, akkor koncepcionálisan és új stratégiai irányokra épülően kell továbbfejleszteni.

– Optimista vagyok. Képes lesz erre az intézmény, ha az új fejlesztési kezdeményezésekre, a megújulásra szakmai-pénzügyi lehetőség nyílik. Egy ún. negyedik generációs egyetemi modell (4GE) miskolci adaptációjának keretét fogalmaztam meg. Az „egyetemi márka” azt jelenti, hogy a régió és a város társadalmi-gazdasági fejlődését proaktívan meghatározó, támogató-együttműködő szereplő.

A jelölt egyebek mellett a digitális fejlesztések befejezését, az ország legszebb campusának „életre keltését”, a Science + Technológiai Park mellett a Társadalomtudományi Park kialakítását, a felnőtt- és továbbképzési rendszer fejlesztését, egy leendő Business School előkészítését szorgalmazza.

Társadalmi felelősség és üzleti hatékonyság

Az intézményi működés hatékonyabbá tétele is elengedhetetlen. – Bízva abban, hogy a törvényi szabályozás nagy teret enged majd a kuratóriumnak, az intézménynek e téren, én egy, a nagyvállalati menedzsment hatékony technikáit, az autonómia értékeit és egy nyitott, stratégiai partneri hálózatokkal együttműködni képes szervezetet képzeltem el – tette hozzá.

– A modellváltás jövőválasztásra is készteti az egyetemet, hiszen nem fogja honorálni az egyszerű, megszokottakra épülő folytatást. Fennállhat egy negatívabb, a mindennapi szakmai megszokásokkal, gazdasági és működési nehézségekkel küzdő, létszámaiban, tevékenységében karcsúsodó jövő veszélye is. Az általam építeni kívánt jövőben, az átmenet évei után, egy stratégiai szövetségesekkel együtt fejlődő, erős, független, nemzetközileg is látható, növekvő, üzletileg hatékonyan, de társadalmilag felelősen működő egyetem képét látom – fogalmazott Piskóti István rektorjelölt.


Megkerülhetetlen szereplő

Horváth Zita 1992-ben került a Miskolci Egyetemre, akkor, amikor elindult a bölcsészképzés nálunk. 1997-ben diplomázott. – Azóta is itt dolgozom, a doktori képzés alatt is tanítottam már. Itt indult a szakmai karrierem, az oktatói, kutatói és vezetői egyaránt. 2017-ben az egyetem általános rektorhelyettese voltam, ekkor kaptam felkérést a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkári pozícióra, de a tanítással nem hagytam fel. Mindezt az egyetemnek köszönhetem. Szeretnék visszaadni valamit abból, amit kaptam. Azt gondolom, széleskörű ismereteim vannak a felsőoktatás egészéről. Ezt a tudást a Miskolci Egyetem érdekében szeretném kamatoztatni.

– A Miskolci Egyetem a hazai felsőoktatás megkerülhetetlen szereplője, a régió tudásközpontja, komoly nemzetközi ismertséggel. Az elmúlt években több területen kézzelfogható eredményeket ért el, túl van két sikeres intézményi akkreditáción, több új szakkal bővült a képzési portfólió, sikeres pályázati időszakon van túl. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kell változnia, megújulnia.

„Hinnünk kell magunkban”

Az alapítványi fenntartás legnagyobb előnye – folytatja –, hogy miközben az állam továbbra is finanszírozza a működést, a hallgatók továbbra is tanulhatnak államilag támogatott képzésben és részesülhetnek ösztöndíjakban, az egyetem gazdálkodása sokkal rugalmasabbá fog válni.

– Jelenleg az állami egyetemek nem folytathatnak vállalkozási tevékenységet, saját bevételszerző képességük korlátozott. Az új modell életképesebb működési környezetet teremt. Az egyetemi oktató és nem oktató közalkalmazottak augusztus 1-től a munka törvénykönyve alá kerülnek, ami alkalmat ad objektív teljesítményértékelést követően a differenciált bérezésre. Ugyanakkor a kollektív szerződés alapján megfelelő garanciákat tudunk kiépíteni, hogy a munkatársak biztonságban érezhessék magukat. Építhetünk a tradícióinkra éppúgy, mint a megújulási törekvéseinkre. Legnagyobb előnyünk a campusunk és rendkívül színes képzési és kutatási palettánk. Hinnünk kell magunkban, akkor mások is hinni fognak bennünk.

– Én egy fejlődő egyetemet látok magam előtt, és ez nem kincstári optimizmus. Minden alap megvan ehhez. De a sikerhez minimum három dolog kell: jó „ötletek”, a megvalósításukhoz szükséges forrás, de a kettő is kevés, ha a munkát nem végezzük el. Érzek magamban annyi erőt, hogy végigvezessem egyetemünket a modellváltás útján. Ehhez kérem hallgatóink és valamennyi egyetemi polgár támogatását – fogalmazott Horváth Zita rektorjelölt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!